Прощаваме се със Стоянка Мутафова

07:10, 09 дек 19 25 8389 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Приятели, колеги, почитатели се събраха във фоайето на Сатиричния театър, за да си кажат последно сбогом с голямата Стоянка Мутафова, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

С цветя в ръце и сълзи в очите граждани, политици, актьори и общественици изразиха дълбокия си поклон пред великата актриса. Да я изпратят в последния ѝ път дойдоха много артисти и политици, сред които Боил Банов, Йорданка Фандъкова, Любо Нейков, Калин Сърменов, Татяна Лолова, Христо Мутафчиев, Васил Найденов, Астор, Христо Гърбов, Вежди Рашидов, Кристиан Вигенин, Николай Атанасов - Шуши, Ирен Кривошиева и много други.

Стоянка Мутафова се превърна в пример и ми се иска нашето общество да има колкото може повече такива светли примери. Няма да спра да го повтарям, защото според мен имаме нужда от това. На всички ни се иска нещата да са прекрасни, но те не винаги са. Мощните взривове и енергии, които природата и светът ни дават, като Стояна са затова – да дойдат и да ни научат. Според мен това беше нейната мисия, защото тя навсякъде след себе си оставяше хора с паднали мандибули от възхищение от това, което прави. Включително на сцената никога не съм я чул да се оплаква...Отива си едно поколение, което сигурно няма да се повтори, но ние трябва да го помним и да го превърнем в пример", сподели директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов.

Една страхотна актриса, която даваше тон в българския театър и кино много, много десетилетия. Един човек, който имаше страшен хъс за живот и който беше пример за всички ни в най-важното нещо – да не се предаваме до последния докато сме на тази земя, да искаме да се развиваме, да искаме да даваме от себе си, да не униваме. Знакова фигура за българското общество, не само за театъра и културата", каза министърът на културата Боил Банов. Той добави, че 2019 г. е една много тъжна година за всички, в която изгубихме емблематични фигури, които ни водят във времето. 

Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов каза: Тя си отиде с усмивка. Тя не е човекът, за който трябва да правим тъжните физиономииТя напълни една епоха – от моето детство докато стана и аз на 70 години. Ламбо, Стояна, Бочката, Калоянчев, Парцалев и още камара, които си отидоха – просто епохата си отива и това е тъжното. Светла ѝ памет на Стояна – малко са хората като нея – огън до края, със съзнание, усмихната“.

Съболезнованията са целия български народ – със Стоянка Мутафова си отива една наистина голяма епоха в българския театър, а и в световния, защото тя беше наистина световна“, каза председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

„Стоянка ще остане за идните поколения като актьор, който безпрекословно обичаше сцената. Неслучайно хората я обичат и до ден днешен и ще я обичат още години наред - има защо. Тази енергия не всеки притежава", каза певецът Васил Найденов.

Най-любимата актриса на България си отиде. Имал съм честта да играя с нея - уникален човек “, каза илюзионистът Астор. По думите му на-хубавата магия е да не я забравят никога.

„Отива си един изключителен артист. Човек, който много обичах. Много ще ми липсва. Тя имаше една лекота, ведрост, която осмисляше нейния, а и нашия живот. Даде ни добър пример как да продължим да живеем. Липсата ѝ на сцената не може да бъде запълнена. Тя ще остави един велик спомен у мен на голяма актриса и човек, когото обичам", сподели актьорът Христо Гърбов.

Това беше животът ѝ – да има представление на сцената, да чува зрителите“, каза режисьорът проф. Николай Атанасов – Шуши. „Ние бяхме екип. Лично съм играл 23 години с нея на сцената на рождения ѝ ден“, добави той и разказа как преди последните ѝ представления актрисата е споделяла, че има болки и не знае дали ще издържи, но в момента, в който се качи на сцената е забравяла за всичко и е започвала да се вихри.

"Стоянка е жива, тя е театърът и жизнелюбието. Ние ще я обичаме, докато я има", каза актрисата Татяна Лолова.

Вратите на Сатиричния театър останаха отворени до 16.00 ч. за да може всички, които искат, да се простят с госпожа Стихийно бедствие. След това тя беше изпратена с аплодисменти.

В знак на памет и почит към Стоянка Мутафова в залата на голяма сцена на Сатиричния театър ще бъде кръстен стол на нейно име.

След продължително и тежко боледуване българска актриса си отиде на 97-годишна възраст на 6 декември. Стоянка Мутафова е родена на 2 февруари 1922 г. в София. Истинското й име е Стояна, но в афиш то е объркано и днес е позната на всички като Стоянка.

С г-жа Стихийно бедствие пораснаха поколения българи. Името ѝ се превърна в синоним на смеха и хумора. Всички я наричаха „Стоянка“, защото беше народен човек и не отказваше разговор и снимка.

Филолог по образование, тя ще остане в сърцата на българите с ролите си в над 100 театрални постановки на сцените на Народния театър, Сатирата, Театър „Възраждане” и др., както и с участието си в класики на българското кино като „Любимец 13”, „Топло”, „Специалист по всичко”, „Кит” и много други. Младите зрители ѝ се радваха и в комедийния сериал „Столичани в повече“. На 94-годишна възраст през 2016 г. осъществява мащабно турне в театрални зали в САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания. На 2 февруари 2019 г. актрисата отбеляза 70 години на сцена и 97-мия си рожден ден с два спектакъла в Зала 1 на НДК.

Стоянка Мутафова е вписана в рекордите на Гинес като „най-възрастната играеща актриса в света“. „Ройтерс” я нарича „Кралицата на българската комедия”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама