Фон дер Лайен обеща ЕС да подкрепя Африка

15:30, 07 дек 19 / Свят 25 2081 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен увери Африка в силната подкрепа на ЕС след пристигането си в Етиопия в събота при първото си пътуване извън Европа, откакто пое поста.

Бившият министър на отбраната на Германия, която встъпи в длъжност на 1 декември, кацна в столицата Адис Абеба сутринта и се отправи към централата на Африканския съюз за разговори с шефа на АС Муса Факи Махамат, предаде АФП.

"Надявам се моето присъствие в Африканския съюз да изпрати силно политическо послание, защото африканският континент и Африканският съюз имат значение за Европейския съюз и Европейската комисия", каза тя след срещата.

"За нас, за Европейския съюз, вие сте нещо повече от съсед."

Фон дер Лайен, която даде приоритет на борбата срещу изменението на климата в краткото време, откакто оглави комисията, заяви, че ЕС и АС могат да си сътрудничат по въпроса.

„Вие тук, на африканския континент, разбирате климатичните промени по-добре от всеки друг“, каза тя. Тя и Факи също обсъдиха проблемите на миграцията и сигурността.  "Честно казано нямам всички отговори на тези предизвикателства, но съм убедена, че заедно можем да намерим отговори", каза фон дер Лайен.

Факи от своя страна призова за по-голяма международна мобилизация за противодействие на заплахите за сигурността, включително тероризма.

Фон дер Лайен се срещна и с етиопския премиер Абий Ахмед, като го поздрави за спечелването на тазгодишната Нобелова награда за мир. "Мисля, че Етиопия е дала надежда на целия континент", каза тя и добави, че "искам да знаете, че ние сме на ваша страна". Абий й благодари за подкрепата от ЕС, но заяви, че се надява на повече финансиране за стимулиране на икономическите реформи.

"Все още искаме по-голяма финансова подкрепа, защото имаме амбиции. Както г-жа председателят спомена, когато сте млад премиер, вие също сте по-амбициозни и искате да постигнете повече", каза Абий, който ще получи своята Нобелова награда в Осло във вторник.

ЕС и Етиопия също подписаха споразумения на стойност 170 милиона евро в събота, заяви европейски източник пред AФП при условие за анонимност. От тази сума 100 милиона евро ще отидат за транспорт и инфраструктура в източноафриканската страна, 50 милиона за здравеопазването, 10 милиона за създаване на работни места и 10 милиона за избори пред изборите през следващата година. ЕС е най-големият търговски партньор на Африка и най-големият източник на чуждестранни инвестиции и помощ за развитие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама