Вашингтон поднови преговорите с талибаните в Катар

17:05, 07 дек 19 / Свят 25 2531 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вашингтон поднови преговорите с талибаните в Катар в събота, заявиха двете страни, три месеца след като президентът Доналд Тръмп рязко спря дипломатическите усилия, които биха могли да сложат край на най-дългата война в Америка.

През септември САЩ и талибаните бяха на прага на подписването на споразумение, което щеше да накара Вашингтон да започне да изтегля хиляди войски в замяна на гаранции за сигурност.

Пакистан поиска субсидия от Доналд Тръмп

Очакваше се също то да проправи пътя към преките преговори между талибаните и правителството в Кабул и в крайна сметка до възможно мирно споразумение след повече от 18 години война.

Но същия този месец Тръмп нарече многогодишните усилия „мъртви“ и оттегли поканата към бунтовниците да се присъединят към тайни разговори при оттеглянето си в САЩ в Кемп Дейвид след убийството на американски войник. "САЩ се присъединиха днес към преговорите в Доха. Фокусът на дискусията ще бъде намаляването на насилието, което води до вътрешноафганистански преговори и прекратяване на огъня", заяви американски източник, информиран за случващото се.

Говорителят на талибаните в Катар Сухаил Шахин потвърди разговорите в своя акаунт в Туитър, като заяви, че те са възобновени „от мястото, където са били прекъснати“.

"Разговорите се въртяха около подписването на споразумение и свързаните с него въпроси", написа той. "Преговорите ще се възобновят утре."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама