Комисарят по икономика поиска по-леки бюджетни правила в ЕС

22:02, 08 дек 19 / Свят 25 2699 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новият еврокомисар по икономиката Паоло Джентилони заяви, че ЕС трябва да обмисли разхлабването на строгите си правила за бюджетен дефицит, за да отговори на климатичните рискове и слабия растеж, в отговор на призива на френския президент Еманюел Макрон, предаде БГНЕС.

"Правилата, които имат за цел да наложат бюджетната дисциплина сред членовете на Европейския съюз, са породени от финансовата криза и трябва да бъдат актуализирани", каза Джентолини за изданието Sueddeutsche Zeitung. "Изправени сме пред различни предизвикателства сега: борбата срещу изменението на климата и опасността от нисък растеж и ниска инфлация за продължителен период", посочи още той.

Така нареченият Пакт на ЕС за растеж и стабилност ограничава бюджетния дефицит до 3% от БВП общия дълг до 60% БВП в държавите-членки. Някои страни спазват тази фискална дисциплина чрез години на строги икономии, докато други изостават с огромни дългове. Критици отдавна твърдят, че страните се нуждаят от по-голяма гъвкавост, за да могат да харчат там, където е необходимо за стимулиране на растежа и борба с кризите.

„Дебатът за трипроцентовата граница „принадлежи на друг век“, добави Джентолини, който е бивш лявоцентристки премиер на Италия. Той заяви, че ще започне "консултации" относно плюсовете и минусите на правилата с оглед да излезе с предложения "през втората половина на 2020 г.".

Неговата задлъжняла родна страна е един от най-силните противници на настоящите бюджетни правила. Но желанието на Италия за реформи се сблъска с яростна опозиция от по-богатите страни от ЕС, които не желаят да облекчат натиска заради хроничния преразход на Рим.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама