Илияна Йотова и Ема Хопкинс дадоха старт на тазгодишното издание на "Посланик за един ден"

14:25, 10 дек 19 / Общество 25 1631 Шрифт:
Topnovini

Вицепрезидентът Илияна Йотова и посланикът на Великобритания Ема Хопкинс представиха новото издание на инициативата „Посланик за един ден“. Тазгодишната тема е образът на България на световната сцена.

"Целта ни е да покажем, че младите момичета в България, независимо дали са в големия град или малкото село, имат амбиции, могат да отстояват позициите си, да възприемат критично света, да следват каузи, да бъдат лидери“, посочи Илияна Йотова, съобщиха от президентството.

Кандидатите – момичета на възраст 14-18 години, трябва да напишат есе на тема „Ако бяхте посланик за един ден, как бихте популяризирали България на световната сцена?“ или да изпратят кратко видео. Крайният срок е 12 януари, а британското посолство е създало специален сайт за инициативата – www.ambassadorforaday.com.

Победителките в конкурса ще имат възможността да почерпят вдъхновение от дами посланици, като се запознаят отблизо с тяхната дейност. До този момент участие са потвърдили 17 дами посланици в България. Победителките ще участват и в двудневна програма във Виена, където ще се запознаят със света на многостранната дипломация. Както миналата година, вицепрезидентът ще работи с победителка в конкурса и ще посрещне всички спечелили в президентството. Инициативата ще завърши по традиция в навечерието на Международния ден на жената с голямо събитие.

„Неслучайно избрахме днешния ден, за да обявим инициативата. Днес е Международният ден за правата на човека, в който отбелязваме 71 години от Всеобщата декларация за правата на човека, която е един от най-важните документи на ООН. За съжаление, в XXI век голяма част от тези права са само на хартия и сме далеч от стандартите, които искаме да постигнем като общество. Нещо повече – в определени насоки наблюдаваме сериозно отстъпление“, подчерта Илияна Йотова. Вицепрезидентът изтъкна, че целта на инициативата е и да възпитава млади хора, които ценят основните човешки права.

Вицепрезидентът Йотова сподели впечатленията си от миналогодишния „Посланик за един ден“ и работата си с Моника Митова от Благоевград. Моника не можа да присъства на днешното представяне, тъй като е в Абу Даби на кандидатстудентски изпит и иска да изучава международни отношения. Моника е активен млад човек, непрестанно търсещ непознатото. Участва в различни инициативи, след спечелени конкурси е била в много точки на света. Това лято беше в Индия по програма за младежи.

Вицепрезидентът планира заедно със своята победителка в тазгодишния конкурс да посети различни краища на България, където тя ще има възможността непосредствено да контактува с хората и да се запознае с начина им на живот. „За да бъдеш успешен дипломат, да бъдеш посланик на родното по света, преди всичко трябва да познаваш родината си и сънародниците си“, посочи Илияна Йотова.

„Имам и лична награда за момичето, с което ще работя. Тя ще бъде част от моята делегация при едно от пътуванията ми в чужбина за среща с наши сънародници. Тя ще бъде нашият говорител и ще разказва за България. Искам да създам самочувствие в нея, че има всички качества да бъде лидер, от когото утре ще зависят решенията в национален план, а защо не и в световен“, подчерта вицепрезидентът.

На представянето на „Посланик за един ден“ присъстваха две от миналогодишните участнички. Евелина Димитрова от Галиче и Елена Станева от Пловдив споделиха своите преживявания по време на участието си и развитието си след инициативата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама