Акцент на деня: Избори за милиони

17:30, 09 дек 19 25 4496 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

ЦИК, експерти и институции се събраха днес при президента Румен Радев, за да обсъдят проблемите при последните местни избори. Още след втория тур държаният глава обяви, че ще свика среща с отговорните органи във връзка с множеството сигнали за недействителни бюлетини и купен вот. Срещата обаче беше игнорирана от представителите на властта.

Румен Радев предупреди, че в очите на хората изборите са се превърнали в индустрия за милиони и коментира, че е срамно това да се случва в европейска държава в 21 в. Той подчерта, че все още не са измислени идеалните избори, но у нас проблемите са излезли извън рамките на допустимото. Като най-големи проблеми той посочи огромния брой недействителни бюлетини, голямото разминаване в избирателните списъци, неспазването на закона от страна на социологическите агенции, екзит пол-овете и медиите, както и корпоративният и купен вот.

Държавният глава апелира за бързо въвеждане на машинното гласуване, като поиска на следващите избори машините да бъдат осигурени поне шест месеца преди провеждането им. Той подчерта, че в Бюджет 2020 обаче няма позиция за откриване на процедура за купуването им и попита правителството кога ще започне такава. От своя страна, шефът на "Информационно обслужване" Михаил Константинов подчерта, че според последни проучвания 24% от българите не са използвали интернет и това нямало да им позволи да се справят с този начин на гласуване. На свой ред Румен Радев обясни, че вижда машинното гласуване по-скоро като работа с банкомат, който всички добре познават. Според него използването на интернет няма общо с машинния вот.

Румен Радев се обяви и за по-тежки наказания за фалшифицирането на изборите – и като административни наказания, и като криминални престъпления. „Защото това е престъпление към демокрацията – да подменяш вота на гражданите. От прозрачността и честността на изборите зависи не просто демокрацията, а легитимността на управлението“, подчерта той. В момента купуването на гласове се наказва с лишаване на свобода от една до шест години, както и със санкция до 20 хил. лв.

Президентът разкритикува отсъствието на представители на властта. „Липсата на представители на изпълнителната власт не отменя нейната отговорност за провеждането на честни и открити избори“, заяви държавният глава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама