Дариткова пред ЕНП: За България е приоритет влизането в Шенген

19:16, 09 дек 19 / Политика 25 1600 Topnovini
1
2
3
4
5
6

Част от приоритетите на България, които тя поставя пред новата Европейска комисия, са окончателното отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка и влизането на страната в Шенгенското пространство. Това каза в Брюксел председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова пред участниците в 30-ата среща на върха на председателите на парламентарни групи от ЕНП в националните парламенти, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Сред присъстващите на дискусията бяха и президентът на ЕНП Доналд Туск, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, еврокомисари – включително и българският комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.

"Приоритет на новата Европейска комисия е борбата с климатичните промени. Важно е икономиките на страните от ЕС да не се поставят в залог на тази борба, тъй като едва десет процента от замърсяването на въздуха в световен мащаб идва от Европа“, подчерта д-р Дариткова. Други приоритети, които бяха обсъдени днес, са цифровизацията и обменът на данни.

В рамките на събитието Даниела Дариткова разговаря с първия заместник-председател на Европейския парламент Мърейд Макгинес, с председателя на Комисията за външни работи на ЕП Дейвид Макалистър, със зам-председателя на Групата на ЕНП Евангелос Меймаракис, с евродепутата Естебан Гонзалес Понс. Тя ги запозна с политическата обстановка в България и с работата на Народното събрание.

Д-р Дариткова изтъкна работата на парламента по приемането на държавния бюджет за 2020 г., в който са заложени повече средства в приоритетните за страната сектори като образование, отбрана, здравеопазване, пенсионна политика и политика по доходите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани