Емил Радев: Как ЕК ще ни помогне по пътя към Шенген?

14:50, 10 дек 19 / Политика 25 2139 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предвижда ли Европейската комисия конкретни действия, за да преодолее несправедливото отлагане на присъединяването на България към Шенген?“. Този въпрос към комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон отправи зам.-председателят на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Емил Радев по време на провелия се структурен диалог в ресорната комисия на Европейския парламент в Брюксел.

Борбата с организираната престъпност в ЕС, повишаването на ефективността на Европол, съдебното сътрудничество и миграцията бяха само част от темите, по които евродепутатите и комисар Йохансон размениха мнения.

Дариткова пред ЕНП: За България е приоритет влизането в Шенген

Изслушването на Илва Йохансон в комисията по граждански свободи на ЕП беше първото след встъпването й в длъжност като комисар по въпросите на вътрешните работи по-рано този месец.

В рамките на дискусията относно миграцията Емил Радев отбеляза, че предстои още много работа, за да се преодолеят предизвикателствата, свързани с миграционния натиск и тежестта върху определени региони.

„Необходими са спешни действия за подобряване на условията в Източното Средиземноморие. През последните месеци сме свидетели на кризата на гръцките острови. Макар сътрудничеството между ЕС и Анкара да продължава да дава конкретни резултати, подновеният миграционен натиск в Турция и нестабилността в региона като цяло будят тревога“, отбеляза българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ.

Той даде за пример и предизвикателствата пред Шенгенското пространство, като припомни, че няколко държави все още имат въведен контрол по вътрешните граници и по този начин се затруднява свободното придвижване на граждани.

Люксембург подкрепя България за Шенген

"България е изпълнила всички технически критерии на пространството за свободно движение, но въпреки това българските граждани продължават да се редят на опашки за паспортни проверки, като пътуват към държава-членка на Шенген”, коментира Емил Радев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама