Болница таксува пациенти за всяко измерване на кръвното

20:36, 10 дек 19 25 3412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стряскащи разкрития в здравеопазването. Болница взема почти 900 лева за "час операционна зала", таксува пациенти и за всяко измерване на кръвното, показва анализ на здравни застрахователи, съобщи bTV.

Според документа, въпреки ограниченията, които нормативната уредба поставя за доплащанията, има широко творчество от страна на болниците.

Окончателно: Няма пропуски в лечението на починалото 3-годишно дете

"Час за операционна зала" излиза 892 лв., същата болница таксува всяко измерване на кръвното по 7 лева. Доплаща се и за висококачетсвено постелъчно бельо, завишени хигиенни грижи и обработка на документи.

Според анализа има случаи, при които пациентите плащат в пъти по-висока цена  от тази на доставчика. Една от болниците например е поискала малко над 1000 лева за изделие, за което доставчикът у нас дава оферта от 94 лева.

И още - масово се доплаща за оценка на риска от падане и от болка. Има и случаи, в които болният доплаща за избор не на един, а на два медицински екипа за операцията.

„Българската Коледа“ дари нова апаратура за синус хирургия на ИСУЛ

"Когато отговорим на нашите застраховани лица, че това са незаконно изискани средства, следват обвинения към нас, че ние бягаме от плащания", поясни д-р Мими Виткова oт Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.

"Има недофинансирани пътеки и това поставя всяка една болница пред риска да фалира, ако разчита на парите само на здравната каса", заяви Красимир Грудев, предс. на Националното сдружение на частните болници.

ВМА чества 128 години от основаването си

Здравният министър обеща по-строг контрол и законодателни промени, с които да стане по-ясно за какво може да доплащаме. "Има голяма фантазия, понякога и аз самият съм се учудвал на такива кешови плащания. Имало е и плащане от гражданин за ползване на операционно легло – е, как ще стане операция без ползване на такова легло", коментира Кирил Ананиев.

И прокуратурата разследва практики на доплащане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама