ГЕРБ: Не е целта да вкарваме хората в затвора за горене на отпадъци, това е крайна мярка

08:44, 11 дек 19 25 2045 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Не е целта да вкарваме хората в затвора, това е крайна, превантивна мярка". Това коментира Александър Ненков, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ, пред БНТ по повод инкриминирането на горенето на отпадъци.

Това е допълнение към съществуващ текст. Преди това се предвижда инкриминиране на юридически лица, сега сме допълнили със съизмеримо за физическо лице наказание. Всички тези мерки са, за да се подобри качеството на въздуха.

Мръсен въздух и днес, текат проверки на горенето на отпадъци

В проекта е инкриминирано горенето на каучук, пластмаса, текстил и други. Вярвам, че още преди Нова година ще успеем да го гласуваме, за да може от следващата година да влезе в сила и да се прилага.

"Вече сме узрели, трябва да вървим в тази посока, има начини да се подпомагат тези, които не могат да се отопляват с качествени горива. Водили сме неформален разговор с колеги от други партии. Вярвам, че проектът ще бъде подкрепен от всички", коментира Ненков.

Акцент на деня: Борим смога с белезници

Очакванията са всички институции да походят радикално, за да се подобри качеството на въздуха. Столична община набляга на комплексни мерки, търси се стимул на домакинствата, подчерта още той.

Над 20 000 домакинства могат да се възползват от раздаването на печки, които не са на твърдо гориво, но към момента само 6000 са се възползвали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама