Първият човек с белодробна трансплантация у нас: Ценете живота, никой не е застрахован

10:30, 11 дек 19 25 1874 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първият човек с белодробна трансплантация, направена у нас, разказа пред Нова телевизия за животоспасяващата операция, ден преди да бъде изписан.

Мариян Горбан е украинец и живее от 35 години в България. Според него човек трябва да цени живота си, защото никой не е застрахован.  

Изписаха от болница пациента, претърпял първата белодробна трансплантация у нас

„Станах първият човек в България, на който правят трансплантация на белия дроб. Имам късмет, че съм първи и че мина успешно. Трябваше да направя трансплантация, защото умирах”, споделя 70-годишният Горбан.

"Аз съм на 70 години. Жена ми боледува най-малко 20 пъти през зимата, а аз нищо. Миналата година бях здрав, а преди три години се къпех със студена вода. В най-студеното време вършех строителна работа през зимата и се разболях от бронхопневмония", заяви той.

„Бях нечовек... Търсех начин да се отърва от този живот, не на шега. Толкова съм благодарен на екипа и на жената, от която получих дроб. Благодарен съм, защото хората дават живот на други хора. Всички трябва да помислят, че след собствената си смърт могат да допринесат за живота на други хора”, казва още пациентът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама