Цацаров резервиран за назначаването на независим прокурор

12:00, 11 дек 19 25 2217 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Според Сотир Цацаров все още не е ясно дали предложението на правителството независим прокурор да разследва главния прокурор би било работещо, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Борисов: Създаваме ново звено - абсолютно независим прокурор

Цацаров смята, че има две страни на въпроса – политическа и юридическа. Политическата е свързана с последния мониторингов доклад на ЕК, в който бе казано, че трябва да се въведе механизъм за отговорност на главния прокурор, като бъде отправено питане до Венецианската комисия тя да отправи своите препоръки. „И правителството действа политически, изпълнявайки този ангажимент“, каза той. „Относно правната страна – дали този законопроект е най-добрият, е трудно да се каже. Но предстоят дебати. Нека да не отхвърляме едно нещо преди още да се е родило“, заяви Цацаров.

Той коментира и предложения първи законопроект за разследването и отстраняването от длъжност на "Тримата големи" в съдебната система, който въвеждаше отговорност и за главния прокурор, и за двамата председатели на върховните съдилища. „За главния прокурор това беше механизъм за контрол. А за двамата председатели създаваше имунитет и своеобразна предпазна бариера срещу неоснователни действия на прокуратурата спрямо тях. Защото за да ги пипнат с пръст, трябваше разрешение на поне 17 членове на ВСС. Тук логиката е сбъркана и тя се сбърка политически“, коментира Цацаров.

Панов иска разследване за политическо влияние върху ВСС

Главният прокурор коментира и изказването на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който посочи, че „след "двете каки", сега "две батки" говорят за кадруване в съдебната власт“. Според Цацаров „двете батки“ са премиерът и главният прокурор. „Ако това, че председател на върховен съд ще използва този съд и ще нарече премиер и главен прокурор „две батки“ и от това ще се почувства по-голям и по-силен мъж в собствените си очи – нека, щом това ще го направи щастлив. Коледа е и всички трябва да са щастливи“, коментира той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама