„Българската Коледа“ осигурява апаратура на най-високо ниво за детската клиника в Kардиологичната болница

10:30, 16 дек 19 25 3574 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Във връзка с новото 17-о издание на „Българската Коледа“ ТОПНОВИНИ потърси проф. Анна Кънева, кардиолог в Клиника по детска кардиология в Националната кардиологична болница, които са подпомогнати от инициативата. Инициативата е осигурила на болницата термо легло, 3 броя пациентни монитори и портативен ехокардиограф от висок клас, които са на разположение на лечебното заведение от няколко месеца.

„Българската Коледа“ помага на 3-годишния Орлин с детска церебрална парализа

Проф. Кънева, с какво допринесе „Българската Коледа“ за оборудването с модерна апаратура във Вашата болница?

От години „Българската Коледа“ осигурява апаратура на най-високо технологично ниво за клиниката по детска кардиология. Това са ехокардиографи, монитори за детска реанимация, апарати за изкуствено дишане на деца след сърдечна операция, апаратура за извършване кардио хормонален стрес тест. В последната година получихме портативен ехокардиограф с възможност за трансезофагеална ехокардиография, която да се използва в детската операционна и при интервенционални процедури на деца с вродени сърдечни малформации.

Как работихте преди да я получите?

Тази апаратура се получава в рамките на 10-15 години. Всяка година „Българската Коледа“ ни дава нови апарати. Работили сме с апаратурата, която е била закупена и налична от Национална кардиологична болница. Работили сме висококачествено пак по същия начин, просто осъвременяваме нещата.

Модерната апаратура облекчава ли сега процеса на Вашата работа?

Модерната апаратура подобрява диагностичните възможности, подобрява обгрижването на сърдечноболните деца и дава възможност за по-добро качество на живот при по-добрата диагноза и лечение.

Какъв е броят на децата, които ще могат да я използват?

Всички деца могат да използват апаратурата, която е дарена от „Българската Коледа“. Годишно се приемат по 900 деца в клиниката, оперират се около 250, в амбулаторните прегледи обхващат 10 000 деца годишно. Всички те ползват тази апаратура.

Какво послание бихте отправили към хората, за да се включат в „Българската Коледа“?

Ограничените бюджети, с които разполагат държавните болници, не позволяват закупуване на нова съвременна апаратура. Нека хората даряват средства, така че децата да могат да  получават висококачествени грижи.

Българската Коледа“ има за цел да насърчава дарителството и да подпомага лечението на деца. Можете да се включите в инициативата като дарите 1 лв. с SMS на кратък номер 1117 или с обаждане на 0900 1117.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама