Невролог: „Българската Коледа“ ни помага да се развиваме и да помагаме на нашите пациенти

10:30, 13 дек 19 25 2278 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Във връзка с новото 17-о издание на „Българската Коледа" ТОПНОВИНИ потърси доц. Петя Димова, невролог в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕАД, които са подпомогнати от инициативата. Нова система за синхронизация между електроенцефалограмна (ЕЕГ) система и магнитно-резонансен томограф работи в лечебното заведение от няколко месеца.

„Българската Коледа“ осигурява апаратура на най-високо ниво за детската клиника в Kардиологичната болница

Доц. Димова, с какво допринесе „Българската Коледа“ за оборудването на модерна апаратура във Вашата болница?

Благодарение на „Българската Коледа“ имаме модерен апарат за видео ЕЕГ мониториране, инвазивна видео ЕЕГ при деца с тежки епилепсии, а от предходната кампания ни беше осигурено апаратура и интерфейс за провеждане на ново специализирано изследване.

Как работихте преди да я получите?

Видео ЕЕГ апарата го имаме благодарение на „Българската Коледа“ от 2016 г., което даде възможност за изследване на деца с тежки епилепсии. Оборудването, което получихме тази година, го има на много малко места в Европа и всъщност ще разшири нашите възможности за изследване на най-тежките случаи.

Модерната апаратура облекчава ли процеса на Вашата работа?

С него ще имаме много повече възможности за точна диагноза, прецизно определяне на огнището, което ще бъде оперирано и евентуално избягване на инвазивни изследвания при деца с епилепсии.

Какъв е броят на децата, които ще могат да я използват?

Практически всички пациенти и деца с тежки епилепсии, които се диагностицират при нас и изследват с цел оперативно лечение, могат да бъдат изследвани с тази апаратура. Последното дарение от „Българската Коледа“ -  този много модерен интерфейс за връзка между ядрено-магнитен резонанс и ЕЕГ, е само за най-тежките и най-сложни случаи. В центъра по епилепсия към болница „Св. Иван Рилски“ ежегодно се изследват около стотина деца, при които се обсъжда възможността за операция. Не всички пациенти се оперират, така че само при най-трудните и най-сложните случаи това прецизно изследване би било възможно и удачно да се прилага.

Ще ни разкажете ли повече за това как протича самото лечение?

Лечението при деца с епилепсия зависи от вида на заболяването. На първо място винаги сe използват медикаменти, но има доста случаи, при които тежки и ранни епилепсии, не се влияят от медикаменти, от т. нар. „антиконвулсанти“. При пациенти, при които чрез ядрено-магнитния резонанс се установява вродена увреда, се обсъжда дали тази лезия не може да бъде отстранена, така че те да бъдат излекувани от епилептичните пристъпи.

При всички случаи се провежда позитронна емисионна томография, в много случаи т. нар. „аспект“, а при доста голям процент от деца с разнообразни и сложни изследвания ще прилагаме новия метод, който се нарича ЕЕГ fMRI - ЕЕГ функционален ядрено-магнитен резонанс. С него ще може прецизно да се установи къде е огнището, което предизвиква припадъците, и в много от тези случаи да се избегне прилагането на вътремозъчни електроди.

Какво послание бихте отправили към хората, за да се включат в „Българската Коледа“?

Благородството, което хората оказват, дарявайки средства за модернизиране на български болници и за подпомагане на деца с тежки болести, дава възможност нашите деца да получават възможно най-доброто лечение и много от тях да могат да водят нормален живот. Това особено важи за неврологичните болести, към които спада епилепсията. Тя е една от най-честите неврологични болести в детска възраст. Оперирането вследствие на правилно проведена диагностика чрез модерна апаратура и изследвания увеличава шансовете за излекуване. Това прави щастливи не само децата, но и техните родители и лекари.

За всичките години, в които „Българската Коледа“ съществува, е допринесла за съществено подобряване на нашата работа, на диагностичния и лечебния процес при българските деца, които страдат от тежки и сложни заболявания. Благодарение на нея, имаме възможност да се развиваме и да помагаме на нашите пациенти.

„Българската Коледа“ има за цел да насърчава дарителството и да подпомага лечението на деца. Можете да се включите в инициативата като дарите 1 лв. с SMS на кратък номер 1117 или с обаждане на 0900 1117.

Още по темата:

Президентът Румен Радев украси елхата с деца от ''Българската Коледа''

„Българската Коледа“ помага на 3-годишния Орлин с детска церебрална парализа

Родител на дете с церебрална парализа: „Българската Коледа“ носи надежда

Деца с аутизъм се учат да общуват благодарение на „Българската Коледа“

„Българската Коледа“ дари нова апаратура за синус хирургия на ИСУЛ

„Българската Коледа“ помага на 8-годишната Рая, която е с аутизъм

Румен Радев: "Българската Коледа" е шанс за нашите деца

Румен Радев дава началото на новото издание на "Българската Коледа"

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама