Как да отваряте правилно кутийка с бира?

20:00, 11 дек 19 / Любопитно 25 2642 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Според учени, че ако почукате върху кутийката с бира непосредствено преди да я отворите, след това пяната няма да се разплиска. Много е важно съдът с пенливата напитка да е бил преди това в състояние на покой. Резултатите от изследването са публикувани на сайта „arXiv.org”, пише БГНЕС.

Много хора вероятно са се сблъсквали с неудобната ситуация, при която пяната от бира се разплисква на всички страни при отварянето на кутийката. Някои експерти са на мнение, че това няма да се случи, ако непосредствено преди отварянето почукате с пръст по кутийката.

Обяснението за това е просто - мехурчета въглероден двуокис, образували се от вътрешната страна на кутийката, при разхерметизиране се насочват лавинообразно нагоре и образуват пяна. Ако почукате по все още неотворената кутия, мехурчетата ще се съберат в горната част и при отваряне пяната ще бъде значително по-малко.

Учени от университета в Одензе в Дания решили да проверят дали този метод наистина работи.

За нуждите на експеримента компания-производител на бира предоставила на учените 1031 кутии с бира от 33 милилитра. Половината от кутиите били поставени за 2 минути в механичен шейкър, имитиращ возене с велосипед. Другата половина била оставена в покой.

Част от кутийките от едната и от другата група били почуквани три пъти преди отваряне. В крайна сметка всички кутии били разделени на 4 групи: които не са разклащани и не са почуквани, които не са разклащани, но са почуквани, които са разклащани, но не са почуквани и които са разклащани и почуквани.

От кутиите, които са били предварително разклатени в шейкъра, при отварянето е изтичала средно по 3,45 гр. пяна, а от тези, които са били в покой – не повече от 0,51 гр. Почукването с пръст не се е отразило на резултатите.

Резултатите от експеримента показват, че почукването не помага на мехурчетата да се издигнат. Това вероятно се държи на ечемичните протеини, които стабилизират газовите мехурчета. Протеините препятстват мехурчетата да се издигнат над повърхността на течността. Този процес помага да се образува пяна в чашата с бира.

Единственият начин да избегнете загубите и да спасите бирата си е да не бързате да я отваряте веднага, ако кутийката е била разклатена. Необходимо е просто да оставите напитката да се „успокои“.

Методът с почукването може да се окаже ефективен по отношение на други газирани напитки без съдържание на протеини. За целта, обаче, трябва да бъдат направени други експерименти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама