И след подканянето от ЕС, няма да приемем Истанбулската конвенция 

13:02, 11 дек 19 / Политика 25 1929 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България не може да даде съгласието си за приемане на Истанбулската конвенция от ЕС поради решението на Конституционния съд, че документът не съответства на основния ни закон. Това става ясно от позицията на България, приета от Министерски съвет. 

Позицията ни идва след делото пред Съда на Европейския съюз, образувано по искане на ЕП за становище за присъединяването на ЕС към конвенцията. В рамките на делото бяха отправени два въпроса - за процедурата по сключването и за съвместимостта с учредителните договори на ЕС. 

ЕП призова България и още шест страни да ратифицират Истанбулската конвенция

Според българското правителство трябва да се приемат две процедурни решения за сключването от името на ЕС на Истанбулската конвенция.  Вторият въпрос се отнася по същество до това дали е съвместимо с учредителните договори на ЕС Съюзът да сключи Истанбулската конвенция без общо съгласие на държавите членки, в резултат на което те всички ще бъдат обвързани от тази конвенция.

По този въпрос правителството отговаря, че за сключването от името на ЕС на Истанбулската конвенция е необходимо общото съгласие на всички държави членки.

СБЛЪСЪК: "За" или "Против" Истанбулската конвенция?

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама