И след подканянето от ЕС, няма да приемем Истанбулската конвенция 

13:02, 11 дек 19 / Политика 25 983 Topnovini
1

България не може да даде съгласието си за приемане на Истанбулската конвенция от ЕС поради решението на Конституционния съд, че документът не съответства на основния ни закон. Това става ясно от позицията на България, приета от Министерски съвет. 

Позицията ни идва след делото пред Съда на Европейския съюз, образувано по искане на ЕП за становище за присъединяването на ЕС към конвенцията. В рамките на делото бяха отправени два въпроса - за процедурата по сключването и за съвместимостта с учредителните договори на ЕС. 

ЕП призова България и още шест страни да ратифицират Истанбулската конвенция

Според българското правителство трябва да се приемат две процедурни решения за сключването от името на ЕС на Истанбулската конвенция.  Вторият въпрос се отнася по същество до това дали е съвместимо с учредителните договори на ЕС Съюзът да сключи Истанбулската конвенция без общо съгласие на държавите членки, в резултат на което те всички ще бъдат обвързани от тази конвенция.

По този въпрос правителството отговаря, че за сключването от името на ЕС на Истанбулската конвенция е необходимо общото съгласие на всички държави членки.

СБЛЪСЪК: "За" или "Против" Истанбулската конвенция?

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани