Татяна Дончева: Предложението за надзорник на главния прокурор е безумно

10:01, 12 дек 19 / Политика 25 2142 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Безумно е да се предложи надзорник на главния прокурор, за да се реши въпроса с неговата безконтролност, която произтича от конституционната уредба. Правителствата на Бойко Борисов фабрикуват решения, които смайват с глупостта си и това предложение е едно от тях", заяви пред bTV председателят на „Движение 21” Татяна Дончева.

Тя обясни, че въпросът не е в това дали ще бъде назначен човек, който да надзирава главния прокурор. По думите ѝ се изисква инфраструктура, която да помага в отделните разследвания. За да започне реконструкция на съдебната система, която да промени мястото на  прокуратурата, Дончева заяви, че следващите парламентарни избори трябва да бъдат избори за Велико народно събрание.

Борисов: Създаваме ново звено - абсолютно независим прокурор

По думите ѝ след предварително прието решение, че след приключване на мандата на Великото народно събрание, то ще се редуцира до обикновено, в кратки срокове могат да се приемат изменения в конституцията. Именно ако това се случи, главният прокурор няма да има нужда от надзирател, смята тя.

„Това е нещо, което не изисква специална мисъл и съгласуване на текстове. Някой трябва да направи законодателното съчинение за промените в конституцията, за които пък трябва политически дебат и консолидиране на гласовете”, допълни Дончева.

Според председателя на „Движение 21” преди години никой не е погледнал сериозно на въпроса за конституционните промени, касаещи устройството на съдебната система, но сега полюсите са обърнати.

Като примери даде начина, по който Сотир Цацаров управлява държавното обвинение – поставянето на хора, които да отговарят за организирани престъпни групи, без изследването на причастност към престъпната дейност, както и масовото задържане на хора под стража.

„Гражданите започнаха да си мислят, че всеки е застрашен, независимо дали се счита за разбойник или не. Хората се притесняват, че могат да попаднат в месомелачката, да стоят месеци наред заключени с неясен резултат и да бъдат наказателно преследвани”, обясни тя.
От друга страна прокуратурата се превръща в институция, към която масово хората са започнали да се обръщат за всякакви въпроси, а безконтролността на Обвинител №1 попада и в международния фокус.

Дончева коментира и гласовете на БСП, които във вчерашното заседание подкрепиха Сотир Цацаров да стане председател на КПКОНПИ. По думите ѝ депутатите от левицата са гласували така, защото не искат да имат конфликти с него. Освен това смята, че лидерът на БСП Корнелия Нинова умишлено не е положила усилия да консолидира гласовете в партията.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама