Отказаха регистрация на еднополов брак у нас

13:13, 12 дек 19 25 2297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Върховният административен съд потвърди решение на Административен съд София град и окончателно отказа регистрация в ГРАО на брак на двойка от женски пол, сключен във Великобритания, съобщиха от съда.

Била е отхвърлена жалбата против отказ на кмета на Столична община, район "Люлин", за актуализиране на семейното й положение в личен картон.

Пловдив въвежда онлайн обслужване на младоженци

Съгласно българския закон еднаквият пол е пречка за сключване на брак. Както Конституцията на Република България така и Семейният кодекс установяват като задължително условие за сключване на граждански брак разнополовост на съпрузите. Навсякъде правната уредба разглежда семейните отношения като правоотношение между двата биологични пола - мъж и жена. Липсва нормативна уредба, която да предвижда правоотношение с други участници, както и не се предвижда неговото съдържание, промени и прекратяване, упражняване на съпружески и родителските права и т.н.

Следователно, ако условията за сключване на брак, съгласно българското законодателство не са били налице по отношение на тези български граждани към момента на сключване на брака, то този брак/ макар и допустим, съгласно законите на държавата, в която е бил сключен/ няма да породи правни последици в България - чл.4, ал.1 от Семейни кодекс. Брак, който не е породил правни последици в България, няма как да бъде признат и съответно регистриран.

Фондация „Анимус“: Все по-често деца бият родителите си

Върховните магистрати от тричленния състав са на мнение, че няма нарушение и на разпоредбите от Хартата на основните права на ЕС, тъй като правото на встъпване в брак е гарантирано в съответствие с националните закони, които регулират упражняването на това право. СЕО се е произнесъл, че поради невъзможността да бъде постигнато съгласие между държавите членки относно еднополовите бракове, партньорите в тези съюзи не могат да имат правата на семейни членове за целите на свободното движение на работници по смисъла на европейското право /д. 59/ 85 „Reed“/.

Това е третото дело с подобен предмет, което се разглежда във ВАС и съдът има непротиворечива практика по този въпрос.

По своя предмет и същност трите дела се различават от дело № 11558 от 2018 г., по което с решение от юли тази година ВАС потвърди правото на еднополова двойка да пребивава на територията на Република България. Решението на върховните магистрати не касае еднополовите бракове, а се отнася само и единствено до правото на граждани на ЕС да пребивават законно продължително на територията на друга страна-член на Общността, в случая Република България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама