Денят накратко - 12 декември

19:00, 12 дек 19 25 2464 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Какъв напредък има по сделката за пакет „Мобилност“, защо Сотир Цацаров стана повод за раздори в левицата и още:

***

Ново начинание

ТОПНОВИНИ започва нова видео поредица - "Важното за теб с Ники Кънчев". Всеки понеделник и четвъртък на сайта ни ще откриете видео разговорите на Ники Кънчев с ярки и водещи личности на нашето време. Пътвият ни събеседник е главният секретар на СДС Илия Лазаров.

***

Сагата продължава

Постигнаха предварителна сделка по пакет „Мобилност“. Преговарящите са се разбрали по два основни пункта - връщането на камиона в страната отправна точка и почивката на водачите. Съгласно договорения текст водачите ще могат да спят не повече от 45 часа в кабините на камионите. Камионът ще има задължение да се прибира на всеки 8 седмици в страната на регистрация. Всичко по темата прочетете в Акцента на деня.

***

Среща на високо ниво

Премиерът Борисов се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс СтолтенбергДипломацията и мирът трябва да бъдат нашата цел, независимо, че се намираме в най-силната отбранителна централа в света – НАТО, заяви Борисов след срещата. По думите му единственият надежден партньор, който ни пази, е НАТО. Столтенберг изтъкна приноса на България като член на Алианса и отбеляза, че страната ни е сред 9-течленки, които са достигнали поетия ангажимент за 2% от разходите от БВП за отбрана. Генералният секретар на НАТО специално благодари на Борисов и на България за подкрепата по отношение на Северна Македония, която скоро ще стане 30-ия член на НАТО. 

***

Очаквано продължение

ВСС прие оставката на Сотир Цацаров като главен прокурор. Гласуването се проведе в негово отсъствие. Предстои президентът Румен Радев да издаде указ за освобождаване на Цацаров, за да може той да поеме ръководството на антикорупционната комисия. След това новоизбраният Иван Гешев ще встъпи в длъжност като главен прокурор. Очакванията са това да се случи на 18 декември.

***

Разделение в ляво

В редиците на БСП настъпи смут, след като вчера 27 червени депутати подкрепиха кандидатурата на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ. Малко преди самото гласуване от левицата бяха обявили, че няма да подкрепят нитое един от двамата кандидати за поста, защото настояват не парламентът, а държавния глава да назначава ръководителя на антикорупционния орган. Против това решение обаче са се обявили трима депутати и заради това им е била дадена възможност да гласуват по лично желание, но само ако преди това изразят мнението си от трибуната. Никой от гласувалите за Сотир Цацаров обаче не направи публично изявление. Затова от БСП съобщиха, че всеки, който не се е съобразил с общото решение, ще понесе своята лична отговорност. Каква ще е тя обаче не стана ясно, но в събота червените се събират на пленум.

***

Ново 20

Отлагат по-строгия режим на водата в Перник. От днес жителите на Перник и околните населени места трябваше да имат вода само в интервала между 16.00 и 22.00 часа, а не както досега – от 05.00 до 10.00 и от 17.00 до 22.00 ч. Отлагането се налага заради влизането на прокурист в местното ВиК - Камен Каменов. Той трябва да предложи нов тип организация на работа в него и едва след това от ВиК ще изготвят нов вариант за режим, който трябва да бъде одобрен и от кмета на града.

***

Проверки, проверки

Прокуратурата в Хасково влезе в местната болница в хода на разследване за отчетени, но неизползвани стентове. Проверка извършва и МОН  заради липсващи средства за заплати в Художествената академия.

***

Несебърски неволи

Пуснаха кмета на Несебър срещу гаранция от 40 000 лв. Димитров, който беше арестуван и обвинен за купуване на гласове дни преди вота, беше избран за четвърти мандат като градоначалник. Преди около месец той беше конвоиран от София до Несебър, за да положи клетва, след което отново беше върнат зад решетките.

***

Решаващ вот във Великобритания

Великобритания провежда извънредни избори. Социологическите проучвания дават крехка преднина на консерваторите, водени от премиера Борис Джонсън. Очакванията са той да получи мнозинство от 28 депутатски места, което е силно понижение спрямо месец по-рано когато прогнозите сочеха 68 места. Несигурността обаче е толкова голяма, че е възможно никоя партия да не успее да получи мнозинство.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама