МОН проверява проблема с липсващите заплати в Художествената академия

15:51, 12 дек 19 / Политика 25 1461 Topnovini
1

Вчера получихме информация, че в Националната художествена академия (НХА) са използвани средства за заплати, за да се разплащат капиталови разходи. Имахме и сигнал за неизплащането на стипендии в НХА, като са изразходвани средства за капиталови разходи. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, съобщи от БТА.

Той уточни, че от вчера МОН има сигнал и за средствата за заплати в НХА, който ще бъде проверен. „Ще констатираме, че има нецелево разходване на разходите, но отговорността е на ректора. Не можем допълнително да ги подпомогнем, защото финансираме висшите училища по формула и не можем да нарушим закона", коментира той.

Модели отказват да позират в Художествената академия

Попитан дали в НХА ще си получат заплатите, министър Красимир Вълчев отговори, че „те са си избрали ректора и да го питат него дали ще си получат заплатите". Той заяви, че Законът за висшето образование регламентира крайна форма на академично самоуправление в това число и финансова, и ректорът е този, който изцяло и самостоятелно се разпорежда с бюджета.

Според образователния министър обаче служителите няма да получат пълния обем от възнагражденията си.

„В НХА трябва да намерят изход от ситуацията. За нас това поставя въпроси, които отдавна сме си ги поставяли - дали автономията в този й вид е съпроводена с достатъчно отговорност“, каза министър Вълчев. "Говорихме вече с ректора. Лошото е, че те се свързват с нас, само като имат проблеми. Предварително не питат, когато правят щуротии и глупости. Ректорът ни каза, че счетоводителката го е подвела и са платили за новата сграда без да си направят сметка", коментира министър Вълчев.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани