Владислав Горанов: Размерът на партийната субсидия ще се преизчисли

18:18, 12 дек 19 / Политика 25 2207 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предстои да се преизчисли размерът на партийната субсидия, това заяви финансовият министър Владислав Горанов в ефира на bTV и допълни, че сумата ще бъде съобразена с основните нуждите на политическите сили.

„Възложено ми е от премиера тепърва да извърша анализ колко е нормалния размер за партийните субсидии и какво трябва да е предназначението им, за да се избягват спекулации, че с парите на данъкоплатците партиите се разпореждат неправилно”, каза финансовият министър.

Обрат: 8 лева партийна субсидия

По думите на финансовия министър на няколко заседания с коалиционния им партньор е обсъждан размерът на партийната субсидия. Той добави, че Патриотите били на мнение, че малките партии трудно ще се справят с това ниво на финансиране.

„Подобни предложения се дебатират от мига, в който се взе решение за съобразяване на размера на субсидиите с референдума. По време на дебата в пленарна зала няколко пъти се повдигна въпросът от страна на колегите от ОП дали ние бихме подкрепили едно различно решение. Нашата позиция остана непроменена и това се видя с гласуването”, посочи Горанов.

Горанов заяви, че позицията им е била категорична, но са се съгласили на компромис, за да спасят приемането на Бюджет 2020.

Разходът не беше предварително калкулиран в парите за следващата година, но необходимата сума ще се намери, категоричен е Горанов. Той посочи, че заради подобреният кредитен рейтинг на страната ни – ще се увеличи размерът на лихвите, а това ще даде възможност субсидиите да се изплатят.

Горанов разпореди проверка на Държавна комисия по хазарта след сигнал за несъбрани 250 хил. лв. такси от лотария

Ресорният министър коментира и законовите промени, които дадоха възможност Обвините №1 да бъде подвеждан под наказателна отговорност и да бъде разследван. „Предложихме законопроект, който следва логиката на конституцията – наказателна отговорност в България може да се повдигне само от прокурор. Текстовете, които предложихме дадоха възможност да се повдига наказателна отговорност на главния прокурор”, каза още той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама