Радев: Получих предложението на ВСС, предстои издаване на указа за Цацаров

18:30, 12 дек 19 / Политика 25 2749 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Днес получих предложението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за освобождаването на главния прокурор, предстои описаната в Конституцията процедура по издаване на указ'', това каза президентът Румен Радев, съобщава БГНЕС. 

По-рано днес, с 20 гласа „за”, единодушно пленумът на Висшия съдебен съвет гласува оставката на Сотир Цацаров като главен прокурор.

Цацаров, чийто мандат като обвинител номер едно в републиката изтича на 10 януари, беше избран с голямо мнозинство от Народното събрание за председател на Антикорупционната комисия. Мандатът на Цацаров няма да се довършва от негов заместник, директно новоизбраният Иван Гешев ще встъпи в длъжност.

Румен Радев коментира пред журналисти и твърденията на министър-председателя, че вследствие на неговата работа като „шеф“ на ВВС са падали самолети и хеликоптери.

„В авиацията отговорност носи командирът и в своята командирска практика нямам нито един загубен самолет, вертолет, нито един загинал летец или техника. Не само като командир на Военновъздушните сили, а в цялата си командирска практика – командир на звено, командир на ескадрила, командир на авиобаза“, заяви държавният глава.  

Борисов: Хората ще разберат колко двуличен човек са избрали за президент

Радев подчерта, че не само не е губил хора и техника, а заедно с подчинените си е успял да трансформира подготовката във Военновъздушните сили от закостенял в прогресивен съвременен модел на обучение. „Това е постигнато не защото съм опростявал подготовката, напротив, винаги съм поставял много високи цели, много високи амбиции, но заедно със своите подчинени сме премисляли всичко, готвили сме се и сме го правили така, че да постигнем успех и да няма загуби“, добави президентът.

''Като командир на Военновъздушните сили съм показал, че с минимално средства може да се постигне голям ефект, когато хората служат не на някой друг, а единствено на България'', посочи още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама