Шефът на Лекарския съюз: Няма да има ощетени пациенти (Обновена)

11:12, 13 дек 19 25 2267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българският лекарски съюз (БЛС) се събра на извънреден конгрес. Делегатите обсъждат Националния рамков договор за догодина, пише БНТ. 

От Сдружението на общопрактикуващите лекари в София предупредиха, че в проекта на договора има текстове, които ограничават правото да се лекуват хронично болните пациенти с лекарствени продукти, заплащани от Здравната каса. Според Сдружението, така хора с тежки заболявания като диабет, сърдечна недостатъчност и по-тежките форми на хипертония ще трябва да купуват по-голямата част от необходимите им медикаменти на свободни цени.

От Здравната каса заявиха, че няма да допуснат да се приемат текстове, които да нарушат или да отнемат права на здравноосигурени лица с хронични заболявания.

Няма да има ощетени пациенти, лекарите няма да бъдат ограничени във възможностите си за брой и начин на изписване на необходимите лекарства за хронично болните“, обяви пред началото на заседанието председателят на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров, цитиран от "24 часа". Новият рамков договор за първи път ще бъде за срок от 3 години.

Едно от основните искания на лекарите за новия НРД са за 14% увеличение на клиничните пътеки. Очаква се личните лекари да нямат и ограничение в направленията за профилактичните прегледи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама