Източиха язовир "Цонево" във Варненско

09:05, 13 дек 19 25 6056 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Рекордно ниско е нивото на язовир "Цонево". Живеещи в района споделиха, че повече от 30 години  не се е случвало старият мост на река Луда Камчия да се показва толкова много. Причината за това е драстично спадналия обем на язовир “Цонево”, съобщава Нова телевизия.

Предполагат, че намалелият наполовина обем на язовира се дължи на електроцентралата, която изпомпва водата към реката. Според някои от мненията той е изпуснат заради ремонт жп моста. Според специалисти от Басейнова дирекция “Черноморски район”, по-малкият обем вода е нормален за този период, а искане за изпускане не е постъпвало.

Максималният обем на язовира е 329 млн. м³. В БДЧР не е постъпвало уведомление по чл. 140 от ЗВ за източване на язовира с цел извършване на ремонт.

По данни на Община Дългопол от 2018 г. язовир “Цонево” е седмият по големина в страната с дължина 28 километра. Той е построен през 1974 година. Тогава е потопен и мостът, свързващ двата бряга на река Луда Камчия. Старото име на язовира е “Георги Трайков”.

В южната му част се намира скалният феномен Чудните скали. Язовир “Цонево” се експлоатира от “Напоителни системи” ЕАД. Водите му се използват за напояване, промишлено водоснабдяване и производство на електрическа енергия, но не и за питейно-битови цели.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама