Акцент на деня: НСО под прицел

17:30, 13 дек 19 25 4781 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

14-годишно дете беше блъснато от кола на НСО на столичния бул. "Драган Цанков". Детето е с тежка лицево-челюстна трамва, счупени зъби и нос, има гръдна травма, счупена ръка и множество други травми. Опасност за живота му няма, но травмите му могат да доведат до усложнения.

Колата се е придвижвала самостоятелно, а вътре е бил само шофьорът, поясни министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Разследването се води от прокурор от Военно-окръжна прокуратура - София, тъй като водачът е служител на НСО с чин младши сержант. От прокуратурата обявиха още, че е извършен оглед, разпитват се свидетели, изземват се записи от камери. Предстои да бъдат назначени автотехнически и съдебномедицински експертизи.

НСО потвърди готовността водачът да поеме отговорността за катастрофата. “Ние не бягаме от отговорност. Водачът на нашия автомобил е бил сам. Той е високоподготвен професионалист. Същото важи и за всички водачи на Националната служба за охрана – те минават през солидна подготовка, опитен е. За съжаление никой не е застрахован от подобни тежки инциденти... вече заявихме и отново потвърждаваме готовност всички необходими действия при установено виновно поведение на нашия водач, да бъдат предприети“, съобщи говорителят на НСО Веселин Нинов.

"НСО по-навреме, по-коректно и по-бързо да информират обществеността", коментира от Брюксел премиерът Бойко Борисов. "Всеки от нас кара кола, знае, че може да се случи на всеки. Пази Боже да има такива инциденти, адски неприятно е, но трябва коректно да се каже колата на коя институция е, имало ли е или е нямало пътник в нея. Ако сравните двете прессъобщения, когато Цвета Караянчева катастрофира и от вчерашната катастрофа. Нещо повече, опитаха се през жълти, фалшиви сайтове да кажат, че гавазите на Борисов са предизвикали катастрофа. Упрекът ми е, че не навреме и некоректно информираха обществеността“, заяви Борисов.

Попитан дали има нужда от регулация на колите на НСО, той отговори, че това е въпрос към президентската институция, която отговаря за тях.

От президентството до момента се ограничават само с изказване на съжаление за пострадалото дете и пожелания за бързото му възстановяване. От там потвърдиха, че служител на президентската институция в автомобила на НСО не е имало и че точна информация за причините за катастрофата ще бъде предоставена от компетентните органи.

Това е поредният скандал, в който се замесва НСО.

През септември с кола от НСО се случи още един инцидент - тогава в нея пътуваше парламентарният председател Цвета Караянчева, която пострада. Нараняванията й показаха, че се е возила без колан. По този случай се работи по версията отнемане на предимство на автомобила на НСО.

Тогава на инцидента остро реагира шоуменът Слави Трифонов, който запита от кого НСО охранява българските политици. "Как може премиерът на Холандия Марк Рюте да ходи на работа с колело? Къде спи холандското НСО?! Това е един от многото абсурди в българската политическа система", добави той.

"За последните девет години има поне шест известни инцидента с коли на НСО... НСО трябва да бъде закрито! И хипотетично, някога, ако имам тази възможност, точно това и ще направя", написа Трифонов.

Общонационален скандал стана и след като държавните гардове влязоха в пререкание със служител на "Пътна полиция", спрял ги за проверка. Оказа се, че в колата по това време се е намирала съпругата на държавния глава - Десислава Радева.

В резултат на скандала около използването на специалния режим на движение на НСО, ръководителят на структурата тогава ген.майор Данчо Дяков съобщи, че това вече ще бъде не практика, а изключение по преценка на началника на екипа.

Няколко още са пътните инциденти с НСО през годините. През 2010 г. отново имаше катастрофа с коли от НСО  от кортежа на президента Георги Първанов. През януари 2011 г. колите на НСО изпреварвали неправилно, заради което лек автомобил изхвърча от пътя. Само месец по-късно имаше инцидент с кортежа на премиера Бойко Борисов. По-сериозно обаче тогава пострада един от автомобилите на службата.

През 2013 г. автомобил на Националната служба за охрана катастрофира на Ботевградско шосе. По данни на МВР, цивилната кола е минала на червено. Шофьорът й твърдеше обратното. През март 2016 г. автомобил на НСО блъсна пешеходец пред Народното събрание. Пешеходецът беше глобен за неправилно пресичане.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама