Поглед назад: Кървавата атака в Кербала през 2003 г., белязала българската армия

08:30, 27 дек 21 / Поглед назад 25 4432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

27 декември 2003 година.

Стефановден.

11:45 часа. Кербала, Ирак.

Едно трагично събитие белязва най-новата история на българската армия – кървавата атака срещу първия български контингент в Ирак.

Камион цистерна навлиза в периметъра на базата. Атака! От охранителните вишки започва стрелба по камиона.

Преминавайки през игрището, което служи за хеликоптерна площадка, се забива в тухлената ограда на някогашното училище, което е превърнато в база – сърцето на българската зона за отговорност в Ирак, и се взривява.

В базата се намира екип на специалните части от BUSOF, който току-що се е завърнал от ВИП ескорт в пълно бойно снаряжение. Част от екипа влиза в сградата и поема охраната на командира на базата, снайперисти се качват на покрива и застрелват останалите живи в кабината на камиона (преди това единият е ранен от картечарите на вишките). Командирът на базата е скрит под стълбите на сградата и спасен от последвалата експлозия.

Сградата е подложена на масиран автоматичен обстрел. Снайперистите докладват за наличие на огромен брой артилерийски снаряди във вътрешността на цистерната, които се виждат през липсващия ѝ капак. Последвалият взрив най-вероятно е активиран дистанционно.

Минути след атаката срещу българската база атентатори самоубийци нападат също логистичната база в града, както и местно полицейско управление с коли бомби. При атаките загиват 5 български войници, 2 тайландски войници, 7 иракски полицаи и 5 цивилни, а между ранените са 9 военнослужещи от Ирак, както и над 160 полицаи и цивилни.

На 30 декември 2003 г. в България е обявен национален траур в памет на загиналите български войници.

Вследствие на атаката загиват 5 български военнослужещи, а 27 са ранени, като базата е сериозно повредена. След инцидента българският контингент изоставя тази база и се премества в база „Кило“ (буква „K“). По-късно контингентът е преместен от Кербала в Дивания, откъдето се завръща в България през декември 2005 г.

Загинали българи

  • капитан, посмъртно произведен в майор - Георги Христов Качорин, командир на рота
  • лейтенант, посмъртно произведен в старши лейтенант - Николай Ангелов Саръев, командир на взвод
  • старши сержант, посмъртно произведен в офицерски кандидат - Иван Христов Инджов, командир на отделение
  • младши сержант, посмъртно произведен в офицерски кандидат - Антон Валентинов Петров, командир на отделение
  • редник, посмъртно произведен в офицерски кандидат - Свилен Симеонов Киров, мерач

При нападението българските военнослужещи са проявили висок професионализъм и хладнокръвие при неутрализиране на атаката и с действията си са предотвратили по-големи загуби и разрушения.

След този ден пет български семейства не са същите, деца останаха сираци, родите не спират да очакват техните деца да се приберат у дома. Но уви...

Атаката по българската база „Индия” в иракския град Кербала се превръща в най-кървавото нападение по българската армия.



Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама