Изложба по случай 140 години съобщителна техника и пощи у нас

08:30, 14 дек 19 / Култура 25 2713 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От днес в експозицията на Националния политехнически музей може да бъде посетена новата временна изложба „140 години съобщителна техника и пощи в България“, която представя важни моменти от историята на комуникациите в България за периода от 1889 година до наши дни.

Изложбата стана възможна благодарение на дарението, направено през 2018 г. от Държавна Агенция „Електронно управление“, а също и по повод 140 годишнината.

Сред най-интересните експонати са телеграфен апарат, който пише с букви на кирилица, военно-полеви хибрид - между телефон и телеграф, а също и телефонен апарат с номераторна шайба с 25 цифри.

Тази техника е уникална за България и рядко срещана в световен мащаб. Любопитство предизвикват също двете отлично съхранени рапири. Те са били елемент от парадното облекло на висш български пощенски служител в края на XIX век.

В изложбата са представени и бойните ветерани на съобщителната техника - полеви телеграф и военно-полеви телефони, българско и немско производство, които са били на служба в Българската армия от времето на Балканската война до средата на ХХ век, както и още много интересна апаратура. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама