Ева Майдел: Регулирането на новите технологии трябва да насърчава малките и средни предприятия

10:05, 15 дек 19 / Политика 25 1893 Topnovini

Новата Европейска комисия пое ангажимента да въведе законодателство свързано с развитето на технологиите, базирани на изкуствен интелект (ИИ). Евродепутатът Ева Майдел (ГЕРБ и групата на ЕНП)  ще работи над новите правила в Комисията по индустрия, енергетика и научни изследвания към ЕП. 

„Регулирането на новите технологии не трябва да има възпиращ ефект, напротив, трябва да насърчава новаторски решения и да създава стойност, както за бизнеса така и за гражданите. Ще бъде грешка, ако новите регламенти за анализиране и споделяне на данни, както и правилата за използване на технологиите с  изкуствен интелект са в ущърб на малките, средни и микро предприемачи.”, заяви българският евродепутат от ГЕРБ и групата на ЕНП Ева Майдел тази седмица в Брюксел по време на дискусия за новата дигитална програма на Еврокомисията, съобщават от пресофиса на Майдел.

В допълнение, тя потвърди, че в Комисията за индустрия, енергетика и научни изледвания към Европейския парламент, на която тя е член, ще бъде активно ангажирана в изготвянето на новите регламенти. Тя добави, че правилата трябва да са лесно приложими, така че гражданите да имат яснота за това кой и как обработва данните им, както и възможност сами да решават дали са съгласни с ползването им. „Трябва да научим уроците от GDPR и да направим преглед какво работи и какво има нужда от подобрение.”, коментира евродепутатът.  

В отговор на въпрос дали изкуственият интелект и роботизацията крият заплаха, Майдел заяви, че в много случаи помощта, предоставена от приложения и технологии, които са основани на изкуствен интелект остава незабелязана. „Siri, Cortana, Alexa и Google асистент са  част от ежедневието ни, помагайки ни да спестим най-важния си ресурс: времето. Въпреки това, за да разберем какво може и какво не може изкуственият интелект, трябва да разберем, че основната „суровина”, която използват тези приложения и системи, са данните – лични и нелични данни.  Мой ангажимент в Европейския парламент ще бъде да намеря баланса между данните, които могат да се споделят безопасно и тези, които са със специален статут, например медицинските досиета.”, коментира Ева Майдел.

В дискусията взеха участие Даниел Браун, заместник-шеф на кабинета на Еврокомисар Вера Йоурова, старшият вице-президент на технологичната компания IBM Мартин Йетер и Марцел Колая от Зелената партия в ЕП. Основен аспект на разговора беше очакваният от Еврокомисията регламент за етичен изкуствен интелект. „Етичен  подход при ИИ ще даде възможност на предприятията да тестват границите на технологиите, като се уверят, че правят това за доброто на хората и зачитат ценностите на нашето общество без да дискриминират, без да се нарушава правилото за неприкосновеност на личната информация.”, допълни евродепутатът от групата на ЕНП в ЕП Ева Майдел.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани