Земетресение от 6.8 удари Филипините

10:20, 15 дек 19 / Свят 25 2364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Силно земетресение с магнитуд 6,8 удари южния филипински остров Минданао тази сутрин, съобщиха геолози, цитирани от АФП. Това е същата област, която беше ударена от поредица силни трусове през октомври.

Епицентърът на труса е бил на 56 километра югозападно от град Давао, на дълбочина от 53 километра, но сеизмолози от САЩ смятат, че има „малка вероятност от жертви“. Няма заплаха от цунами, заявиха сеизмолозите, които първоначално отчетоха магнитуда от 6,9.

Пет жертви след силния трус във Филипините

Трусът предизвика паника сред хората, които панически бягаха от люлеещите се сгради в район до многолюдния град Давао, а Филипинският институт по вулканология и сеизмология заяви, че най-вероятно ще има щети. Филипините търпят редовни трусове като част от тихоокеанския "Огнен пръстен", - дъга с интензивна сеизмична активност, която се простира от Япония през Югоизточна Азия и през басейна на Тихия океан.

Три земетресения с магнитуд над 6,0 удариха почти същия район на Минданао за няколко седмици през октомври, при което загинаха над 25 души и нанесоха сериозни щети на офис сгради, училища и блокове. Десетки хиляди хора бяха принудени да се настанят в убежища, защото домовете им са били повредени или са се страхували да се върнат в тях.

6,4 разтресе Филипините

Повечето от смъртните случаи през октомври се дължат на срутване на стени и падащи отломки, включително случаят с тийнейджърка, която беше смазана от падаща стена, докато се опитваше да избяга от училището си. Други жертви обаче пострадаха от паднали скали и свлачища, които раниха поне 400 души. В тежко засегнатите райони хората, които спяха в палатки в близост до магистрала, бяха разпънали транспаранти с молба за помощ за храна и вода от преминаващите коли.

Филипините бяха засегнати от много мощни земетресения през последните десетилетия, включително и трус магнитуд 7,8, който удари северния курортен град Багио през 1990 г., при което загинаха около 1200 души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама