Комарите - причина за африканската чума край Дунав?

09:45, 16 дек 19 25 1719 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Високата популация на комари може да се окаже основната причина за проникването на африканска чума по свинете в свинефермите край река Дунав това лято.

Това обяви директорът на най-големия свинекомплекс в Русенско д-р Христо Стойков пред БНТ. Специалисти от Испания също изследват има ли връзка между комарите и разпространението на вируса у нас.

Свинекомплексът в Бръшлен умъртви всичките си 40 000 прасета заради чумата през лятото. Според д-р Христо Стойков обаче въобще не е случайно, че са засегнати всички ферми, които са на около 10 км от река Дунав.

"Работим в момента с университета в Мадрид. Смятаме, че има връзка между избухването на чумата в 8 индустриални ферми за кратък период - може да са комари, може да са някакви други летящи насекоми", отбеляза Стойков.

Затова и той настоява борбата с комарите да започне още преди пролетта. Официалната позиция на властите обаче е, че човешкият фактор и дивите прасета са главните виновници за огнищата на африканска чума у нас.

Заместник областният управител на Русе Свилен Иванов изтъкна, че засега официалната позиция е човешка грешка. "Тази чума ще ни преследва от 3 до 10 години. От нас зависи дали ще са 3 или 10", подчерта той.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама