Поглед назад: 33 години от един (не)предизвестен бунт

08:30, 21 дек 22 / Поглед назад 25 4968 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Румъния отбелязва 33-годишнината от свалянето на последния в Европа тоталитарен режим на Николае Чаушеску през 1989 г. Северната ни съседка е единствената държава в източния блок, където рухването на комунистическия режим стана с кървава революция. По време на протестите и уличните боеве бяха убити 1142 души, а ранени - 3138.

На 21 декември, по нареждане на Чаушеску, е свикан проправителствен митинг, който обаче се обръща срещу властта. Следват арести и стрелба срещу протестиращите. Ден по-късно Чаушеску бяга от столицата, а на Коледа, пред очите на света, който гледа на живо, той бива екзекутиран.

Чаушеску управлява Румъния от 1965 г. и беше единственият, който се опита да задържи властта със сила. Историците обясняват спецификата на народното въстание в републиката с това, че диктаторът заемаше в общността на социалистическите страни специално място и дори за известен период се ползваше с благоразположението на Запада.

Версиите за румънската революция са много, а дори 30 години по-късно румънците спорят какво точно се е случило в тези дни. Широко разпространено е мнението, че група заговорници - генерали от Секуритате са извършили държавен преврат. Друга версия е, че превратът е планиран още през 1982 г. и трябвало да бъде осъществен в навечерието на 1990 г.

Началото на края

сн: БГНЕС

На XIV-тия Конгрес на РКП през ноември 1989 г. Чаушеску е избран отново за партиен и държавен ръководител с още 5-годишен мандат. По това време режимът опитва да прогони унгарския реформистки пастор Ласло Тьокеш от жилището му в Тимишоара с мотива, че проповядвал етническа омраза. Енориашите му правят жива верига около дома му в знак на протест. Към тях се присъединяват и румънски студенти, а демонстрацията за кратко време се разраства в протест срещу комунистическия режим.

Части от армията, милицията и Секуритате обграждат митинга на 17 декември 1989 г. и откриват огън по протестиращите. На 20 декември Чаушеску държи реч от телевизионно студио, оборудвано в сградата на Централния комитет на РКП, в което обявява събитията в Тимишоара за опит на чужди държави да се намесят във вътрешните работи на Румъния и посегателство на суверенитета й.

До изявлението на Чаушеску официалните медии стриктно са избягвали каквото и да е споменаване на събитията в Тимишоара, като единствените източници на информация, достъпни за румънците са били радиата "Свободна Европа" и "Гласът на Америка".

„Народен митинг“ в подкрепа на режима е организиран за следващия ден – 21 декември, пред сградата на ЦК на РКП. Митингът обаче се обръща срещу режима. Семейство Чаушеску, изненадани от хода на събитията, не успяват да овладеят масовото недоволство и се оттеглят в сградата на ЦК на РКП. Населението на столицата се събира в центъра, където обаче се сблъсква с военни и милиционерски подразделения. Протестиращите издигат импровизирани барикади, но по-многочислените сили на реда успяват да ги превземат и да арестуват стотици от протестиращите.

Въпреки че телевизионната програма е прекъсната, безпомощната и неадекватна реакция на Чаушеску е видяна в цялата страна. До сутринта на 22 декември протестите се разпространяват из всички големи градове на Румъния.

сн: БГНЕС

Изправени до стената

Чаушеску прави още един неуспешен опит да произнесе реч пред хората, събрани пред седалището на Централния комитет на РКП. Протестиращите обаче насилват вратите и проникват в сградата. Николае и Елена Чаушеску бягат с вертолет, който ги очаква на покрива на постройката, въпреки че в подземията е имало специални укрития за държавния глава и правителството, които са били оборудвани с всичко необходимо и дори с проходи до други сгради.

След като и пилотът на хеликоптера разбира, че за сигурността на държавния глава вече никой не се грижи, казва, че няма гориво и стоварва двамата Чаушеску на поляна до село, недалеч от румънския град Търговище. Там диктаторът и жена му откриват случаен румънец и го принуждават да ги вземе в колата си. Шофьорът на колата ги отвежда до един кооператив, където работниците задържат семейството и го предават на армията.

Това се случва на 22 декември вечерта. Последните три дни от живота си Чаушеску прекарват в казарма в Търговище в пълно неведение, вече са детронирани. Едва на 25 декември сутринта, след като ги отвеждат в едно помещение на казармата, където ги чака полеви съд, разбират, че нещата са фатални. Но и до последния момент съпрузите не са предполагали, че ще бъдат екзекутирани. Убийството им е заснето с камера, но по телевизиите тогава е излъчен съкратен запис.

През 2010 г. телата на румънския диктатор и съпругата му бяха препогребани във военното гробище „Генча" в Букурещ. По искане на родствениците беше направена ексхумация на телата им и ДНК-експертиза.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама