Антоанета Барес: Вървим към разширяване на индустриалните зони

11:49, 16 дек 19 25 2208 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България разполага с всички условия, за да могат големи компании, като Volkswagen, да инвестират у нас и  да произвеждат краен продукт. Това каза Антоанета Барес в отговор на въпрос за решението на германския концерн да не инвестира в нашата страна. Изпълнителният директор на НКИЗ беше гост на слушателите на Дарик радио.

Volkswagen: Ако се откажем от Турция, няма да строим нов завод

Национална компания индустриални зони върви към разширяване с нови индустриални зони в Симитли, Ловеч, Варна“, обясни Барес. Според нея бизнесът започва да се клъстеризира. „Събират се на едно място, в една зона предприятия и техни поддоставчици. Едните използват продукти на другите, както и една и съща логистика. Прави се така наречената споделена инфраструктура“, каза Антоанета Барес.

Изпълнителният директор на НКИЗ разказа за програмата на компанията „Fast Tracking Success“. Тя е насочена към ускорено професионално изграждане на млади кадри от университети и професионални гимназии чрез осигуряване на постоянна заетост и стажове в чуждестранни компании в индустриалните зони. Барес отбеляза, че проектът „Fast Tracking Success“ влезе в шорт листата на международния конкурс „Европейски награди за насърчаване на предприемачеството 2019 г.“, организиран от Европейската комисия. И се класира в челната тройка на финала, който се проведе в Хелзинки, Финландия.

НКИЗ беше определена за Национална контактна точка на Световната организация на свободните зони

"Подготвяме и закон за индустриалните зони, защото до момента това правно не е уредено", сподели още Антоанета Барес. „Цялата година работим върху закон за индустриалните зони. Имаме почти финален вариант, предстоят някои уточнения“, обясни изпълнителният директор на НКИЗ. „Част от нашите предложения са следните - обособяването на терена и възможността инфраструктурата да остане на дружеството, собственик на зоната. Трябва да се урегулират участията в различни финансирания - за получаване на държавни помощи, данъци и такси, които се взимат от бизнеса, който оперира в една такава зона“, каза Барес.

НКИЗ с международно признание за насърчаване на предприемачеството 2019 г.

Икономическа зона София – Божурище Божурище“ е най-развита. През есента направихме първа копка за изграждане на инфраструктурата в зоната ни в Стара Загора“, допълни още Антоанета Барес. Всяка община може да си направи индустриална зона, каза тя. „Ние започваме да работим с една община по проект, само ако има заявен инвестиционен интерес. И можем да сме от полза с добри практики“, заключи Барес пред Кирил Вълчев, водещ на предаването „Седмицата“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама