Големите кавички на 2019-а

09:00, 02 яну 20 25 3556 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дванайсетте месеца на 2019 година бяха изпъстрени с политически и обществени събития. Някои от тях родиха и прословути реплики, които ще запомним в кавички и ще завещаем на бъдещите поколения в капсула на времето, да се посмеят, посмаят и да ни пожалят за времето, в което сме живели. Екипът на ТОПНОВИНИ събра култовите реплики на 2019 г. Сервираме ви ги с малко контекст за добро храносмилане:

2 януари, Премиерът Бойко Борисов: "Ако е било лесно, комунистите да са направили не само до Правец магистралата, а да са направили дъги, тангенти и всичко останало. Защото две платна се чистят лесно от снега, а 12 – значително по-трудно. Но държавата може да си позволи, поради по-добрите приходи."

11 януари, Вицепремирът Каракачанов се чувства дискриминиран: "Има хора (роми - бел.авт.), които са завършили няколко специалности и работят, трудят, имат по две-три деца, не по десет за социални помощи. Има една част от тях, особено в малките населени места, които смятат, че могат да правят каквото си искат. Чувам нещо за дискриминация. Дискриминираният съм аз."

14 януари, Татяна Дончева: Патриотите са царе на "България на три ракии" или "на три морета", но поръчката на изтребителите е извън тази тема. Те имат тежък проблем със самолетите, които се паднаха в тяхната "къса клечка" – да решат сделката.

22 януари, Иван Гешев по повод отворено писмо от Николай Банев, чрез което обвинява прокуратурата в неверни твърдения: "Модерно е подсъдимите да стават писмовни, но всеки избира как да се защитава."

24 януари, Кристалина Георгиева: "Когато големите кихнат, малките ги хваща пневмония, но България е добре имунизирана."

18 февруари, Любо Пенев: "Футболният съюз? Да, една ябълка, чудесно звучи отвън. Прекрасна, но тя е изгнила. Изгнила от какво? От алкохол, от екстри, но не и от футбол. И наистина това ще приключи зле рано или късно. Ние се подиграваме с целия български народ, с всички, които обичат футбола - няма значение от кой отбор са."

18 февруари, Георги Марков, ГЕРБ: "Машините са за дебили, само Мадуро е избран с машини и сега искат да го махат, защото не е избран честно. Ние се самоунижаваме с тези машини."

25 февруари, Премиерът Бойко Борисов: "Ако нещо се разклати Саудитска Арабия, Сирия ще ни се стори като пионерска организация."

На осми март, любимецът на майките Валери Симеонов, заяви, че "Ахмед Доган се рее в парламента духовно".

16 март, Сергей Станишев: "Аз смятам, че аз съм джентълмен и съм го доказал. И за правата на жените съм се борил във всички мои качества.. Вижте, политиката и една кампания, това не е като в автобуса - да отстъпиш место на майка с дете или възрастна жена. Освен това имам ангажимент към хората, които са застанали зад мен и той е морален."

26 март, Трайчо Трайков: "Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е давала примери как вместо зла вещица може да е ласкава гейша. Да видим кой от двата костюма ще облекат".

27 март, Кубрат Пулев за скандалната целувка с репортерката Джени Суши:  "Аз не съм лек дискотечен тип, който ходи и целува хората."

31 март, Премиерът Бойко Борисов към водача на листата на ГЕРБ за европейските избори Мария Габриел:  "Не искам да сте кучки, както е модерно".

5 април, Любо Пенев на пресконференция на БФС: "Тази цялата история, този български футбол, тази футболна централа и като цяло съдиите ми приличат - казвам приличат, да не се обиди някой - на една механа с оркестър. Идваш, поръчваш си специална музика, заповядваш и тя започва да се свири."

8 април, Премиерът Бойко Борисов: "Цветан Цветанов имаше рожден ден днес. Да му е честит! Аз така му го честитих – да го питам как може да каже такова нещо, че няма кой да го накаже. Първо – може да ни накаже Господ, може да ни накажат хората. Мога да го накажа и аз!"

15 април, собсвтеникът на гиганта "Алибаба" Джак Ма произнесе думи, които ни накараха да се чувстваме благословени: "Да работиш 12 часа 6 дни в седмицата е огромна благословия."

23 април, Георги Първанов в интервю за в. "24 часа": "Не мога да препоръчам на Нинова да приказва по-умно, не може да го постигне, но да приказва по-възпитано."

4 май, Премирът Борисов: "Има един факт - когато папата отиде в една държава, целият свят се съсредоточава в тази държава, да види защо точно там е отишъл. Факт е, че той ще бъде в България и Северна Македония. Това ви отговаря на въпроса защо се мъчихме толкова да подпишем договора за добросъседство. Тези усилия, които положих аз, дори да изглежда като самохвалство, бяха оценени от папата".

16 май, Иван Гешев пред "Дневник" (тогава зам.-главен прокурор; сега - главен прокурор): "На 99% потвърждавам и към този момент, което казах и преди - не смятам да участвам в това кално състезание."

23 май, Премиерът Борисов в живо предаване от колата си посочва: "До Банкя се стига по пътя за Мюнхен, преди Белград - вляво."

30 май, Йордан Цонев, депутат от ДПС за идването на Делян Пеевски в Парламента: "Мадона да беше дошла в българския парламент, нямаше да тичате толкова."

И разбира се култовото изказване на Бойко Борисов от 31 май: "Не искам повече Веско Маринов да ми пее."

13 юни, Хасан Адемов за намаляване ставката на ДДС за всички храни: "Бъдете спокойни, ДПС разбира от сметки".

20 юни, Премиерът Бойко Борисов: "Аз се разделих с най-близкия си. По-близък нямам. Аз семейство нямам за съжаление. Семейството ми беше Цветанов. Всеки ден по пет пъти по една тема и сега ми липсва. Но се разделих".  

1 юли, Божидар Лукарски:"СДС представлява нещо като ГЕРБ-жени - присъдружна организация, придатък на ГЕРБ."

9 юли, Пьотр Толстой в реч пред долната камара на руския парламент: "Само благодарение на нашата страна днес на картата на света съществуват тези два злобни инвалида, несъстояли се държави без части от своята територия - Украйна и Грузия."

14 юли, Мая Манолова: "Ще се кандидатирам за кмет на София, ако ме вбесят докрай."

14 юли, Вежди Рашидов: "Бойко е уникален. Той ще остане в историята. Аз съм изненадан, че той порасна, стана голям политик и държавник. Работи на една вълна с хората, затова е обичан, защото го разбират, тази вибрация работи."

29 юли, Красимир Каракачанов за признаването на всички полове, сексуалности и раси: "На последното преброяване в България има хора, които са се написали марсианци, ескимоси... даже са по няколко хиляди. Какво означава да ги признаем?"

31 юли, Вицепремиерът Томислав Дончев: "Най-страшно ще бъде, ако епидемията от африканска чума по свинете я съчетаем с епидемия от политическа глупост."

5 септември, депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски за Мая Манолова: "Госпожа Афера Костинбродска е изкусна манипулаторка на обществено мнение."

15 септември, Вежди Рашидов: "Стига с тая свобода на словото... Кое не му е свободно - всички ни плюят като каруцари, кое не му е свободно?"

16 септември, Министър-председателят Бойко Борисов: "Как може да се прави ракия? Аз досега обяснявам на Горанов, че не може! Киро вика: много е скъп казанът за ракия."

Ето и едно твърдение, което беше опровергано пред седмици: Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в интервю за "Труд" от 11 октомври: "Г-н Джамбазки не може да участва в подобен двубой, той не може да пие толкова. Аз съм го възпитавал, той от 16 г. е при мен, да уважава по-възрастните хора и да не им посяга".

12 октомври, вратарят на националния отбор по футбол Пламен Илиев: "Групата е равностойна, но за жалост ние отново не победихме. Всеки може да победи всеки, но ние не можем да победим никой. Това е тенденция в последната около година. Надявам се в един от последните ни два мача да вземем успех в крайна сметка".

12 октомври, Премиерът Бойко Борисов на Националното животновъдско изложение в Сливен: "Дайте малко, че така съм като мечка на "Витошка" едно време. Мръднете".

25 октомври, премиерът Борисов пред Нова телевизия: "Граф Игнатиев" ми е любимата улица, в сегашния вариант. Живеех дълги години на ъгъла на "Любен Каравелов" и "Граф Игнатиев" и помня каква разруха беше там. Трамвая го чувах от Руски паметник, като идваше, толкова тракаше, не че слухът ми е голем."

2 ноември, Еманюел Макрон, френски президент в интервю за списание Valeurs Actuelles: "Предпочитам да имаме законна, регистрирана, основана на квоти имиграция за определен брой години, отколкото потайната, нерегистрираната работа. Предпочитам хора, идващи от Гвинея или от Кот Д'Ивоар, които са тук и вършат работа, отколкото българи или украинци с техните нелегални канали."

4 ноември, Владислав Горанов: "Ако добавим нейната енергия (на Мая Манолова - бел. ред.) в предела на енергийната система, ние трябва да спрем АЕЦ "Козлодуй". 

29 ноември, Реджеп Таийп Ердоган, турски президент: "Г-н френски президент Макрон, казвам ви го в Турция и ще ви го кажа в НАТО - първо проверете дали вие самият не сте в мозъчна смърт."

7 декември, Премиерът Борисов за рибите: Ако бях неправителствена организация за правата на животните, бурни протести щях да организирам вчера – избиха шараните. По "Дискавъри" хванат рибата, погалват и я пуснат пак. А като бият шараните с чука по главата, това ни се струва естествено. Беше ми мъчно за рибите, като ги гледах по телевизията как едвам дишат.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама