Захариева призова колегите си да работят по-активно за овластяване на жените

18:50, 16 дек 19 / Политика 25 2427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ролята на жените в политиката е незаменима - основно в разрешаването на конфликти, воденето на преговори, гарантирането на мира, сигурността и устойчивото развитие.

Това заяви в Мадрид вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на 14-та среща на министрите на външните работи на страните от форума “Азия Европа” (АСЕМ), която е председателствана от новия Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политика на сигурност Жозеп Борел. В срещата участват крал Фелипе VI и премиерът Педро Санчес, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Захариева бе водещ говорител по време на първата пленарна сесия на министерската среща.

“България е първа в Европа по брой жени, работещи в сектора на информационните и комуникационните технологии, както и по брой студенти жени в тези специалности. Сред учените и инженерите в страната ни жените са 53%, с което заемаме едно от първите пет места в ЕС”, каза българският първи дипломат.

Тя цитира и доклада на Световната банка "Жени, бизнес и законодателство 2019: десетилетие на реформи", според който България е на едно от челните места сред страните по равенство на половете. За страната ни от 100 възможни пункта индексът показва 93,75. В 22 държави, сред които е и България, са премахнати изцяло нормативните пречки жените да упражняват определени професии.

В момента председателят на Народното събрание, седем министри (от които двама вицепремиери), омбудсманът и кметът на българската столица са жени.

Захариева изтъкна, че по данни на Световната банка, ако политиците работят със същите темпове, пълна равнопоставеност на половете ще бъде постигната чак през 2073 г.

''Не е нужно да чакаме още 60 години, преди да предприемем по-решителни действия'', заяви българският вицепремиер.

Освен равнопоставеността на половете, външните министри от Азия и Европа обсъждат мултилатерализма, актуални международни и регионални въпроси, като неразпространението на оръжия за масово унищожаване, киберсигурността, борбата с тероризма и предотвратяването на радикализацията, морската сигурност. Бяха разгледани и редица регионални въпроси като ситуацията в КНДР, Иран, Близкоизточния мирен процес, Сирия, Либия, Йемен, Афганистан, Украйна, Мианмар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама