От Турция в Гърция са влезли над 67 хиляди мигранти, а в България - под 200

11:26, 17 дек 19 / Свят 25 1160 Topnovini
1

От януари до средата на декември от Турция в Европейския съюз са влезли нелегално 70 хиляди мигранти, което е с 46% повече, отколкото за същия период на 2018 г. От тях в Гърция са влезли над 67 хиляди, а в България - под 200 души.

От началото на тази година съществено е нараснал броят на мигрантите, които са потърсили убежище и нов дом от Турция в държавите от ЕС, пише германското издание "Ди Велт", съобщи БГНЕС. Като цяло в ЕС за 11 месеца и половина нелегално са влезли 70 002 души. От тях 67 741 мигранти са пристигнали в Гърция, 197 - в България, 1803 - в Италия, и 261 в Кипър, пише изданието, позовавайки се на доклад на Еврокомисията, с който разполага.

Немски депутати: ЕС да изгради центрове за бежанци на външните граници на Съюза

В сравнение със същия период на 2018 г. броят на незаконните влизания от територията на Турция е скочил с 46%, алармират от Брюксел.

Междувременно броят на мигрантите, добрали се до гръцките острови, през декември е надхвърлил границата от 40 хиляди. Местата за настаняване са значително по-малко – 8530, се казва в доклада. Мнозинството от подалите молба за убежище в Гърция са пристигнали от Афганистан /30%/, следвани от сирийците /14%/, пакистанците /9,5%/, иракчаните /8%/ и турците /5%/.

Борисов: Никой не може да замени Турция в борбата срещу ИДИЛ

Освен това в документа се отбелязва, че гръцката брегова охрана обвинява турските власти, че не спират лодките с мигранти, които напускат турските пристанища. В споразумението с Брюксел Анкара се задължава да охранява границите на страната, така че нелегални мигранти да нямат възможност да влизат в ЕС. В замяна на този ангажимент Турция получи 6 милиарда евро за настаняването на 3,6 милиона бежанци и мигранти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани