13-и ден на недоволство във Франция

12:31, 17 дек 19 / Свят 25 2164 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

13 дни продължава недоволството във Франция срещу предложената от президента пенсионна реформа. Демонстрации днес се провеждат в Париж и Марсилия, Нант, Лион, които продължават да са и в сериозна транспортна бокада, предава БНР.

В Париж вече 13 дни няма почти никакво метро и съкратен наполовина автобусен трафик, подобно е положението и из страната. Сутринта в Рен, Нант и Аленсон противници на пенсионната реформа са блокирали автобусни депа.

Дирекцията за гражданска авиация е препоръчала да се съкратят 20% от полетите на летище "Орли". Днес стачкуват и много учители, университетите един след друг отлагат изпитните си сесии. Жп компанията SNCF уверява, че ще гарантира превоз за всички, закупили билети за празничните дни.

Във вчерашния ден шофьорите попаднаха в огромни задръствания, простиращи се на разстояние над 600 километра в района на Париж. Осем линии на метрото бяха затворени, а влаковете в периферията на френската столица се движеха с нарушения на графика.

Въпреки мъките си с транспорта, 62% от французите подкрепят стачката, но се надяват на кратка пауза по Коледа. За нея обаче няма единодушие сред синдикатите.

По-умерените синдикати се присъединиха към по-крайните в призива за протести, разгневени от решението на правителството да вдигне пенсионната възраст до 64 години за пълна пенсия. Умерените синдикати посочиха, че обмислят нови протести през януари, а хардлайнерите заплашиха акциите да продължат и по Коледа.

Очаква се днес националният жп оператор SNCF да обяви плановете си за периода на празниците.

Айфеловата кула е затворена заради стачката срещу пенсионната реформа във Франция, съобщи управата на парижката забележителност в Twitter, предава БНР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама