Акцент на деня: Капки злато

17:30, 17 дек 19 25 4044 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

В последните дни на 2019-а Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) подготвя поскъпване на водата от началото на новата година в 24 града. Сред тях е дори Перник, в който има воден режим.

Увеличението ще бъде в диапазона от 0,1% до 9,26%, показа ценовия доклад, обсъден от регулатора днес. Окончателното решение за цените на ВиК услугите от 1 януари ще бъде прието на закрито заседание на 23 декември.

Дебатите в КЕВР бяха разгорещени, като повечето участници в тях се обявиха срещу поскъпването, особено на места с воден режим. Преди това пред сградата на регулатора се проведе и протест. От регионалното министерство са предложили водата в Перник да не поскъпва, а дружеството да компенсира това като събере несъбраните взимания, които излизат на стойност 5 млн. лв.

Докладът на КЕВР показва, че жителите на Кърджали ще ползват най-скъпа вода - с 9,26% повече. Най-малко се предвижда да се повишат цените на ВиК услугите в Пловдив - с 0,1%. За София-град се планира увеличение с 6,64%.

Според предвиденото перничани ще трябва да плащат повече за водата си - с 3,29 на сто в сравнение с цените на ВиК услугите тази година. Междувременно областта минава на още по-тежък воден режим, който ще засегне около 100 000 души. Вода ще има 8 часа вместо 2 пъти по 5 часа. Централните квартали ще имат вода от 14 до 22 часа.

За друг район, където често има проблеми по ВиК мрежата - Шумен, също се предвижда увеличение с 3,71 на сто. В Разград пък се предвижда намаляване на цената на водата от 3,42 лв./куб. метър. Няма да има поскъпване единствено в Хасково, Търговище, Кюстендил и Пазарджик.

Според омбудсмана Диана Ковачева увеличението на цената на водата не е справедливо, заради липсата на социална поносимост и ниските доходи на българските граждани. Увеличението, предвиденото за безводния регион на Перник, например, е с повече от 3% в сравнение с 2019 г., а в същото време водната криза в общината е поредното доказателство за лошото състояние на ВиК мрежата, която не се поддържа, написа Ковачева в препоръка до КЕВР. Тя настоява да се осигури баланс между интересите на потребителите и ВиК операторите.

В цялата страна има проблем с лошото качество на водата. Цената трябва да бъде социално поносима, но в същото време качеството ѝ да е добро, изтъкна още омбудсманът. По нейно мнение е необходима промяна в Наредба №4, защото в момента няма процедура, ако от чешмата ви потече кмръсна вода, да се площа по-ниска цена.

По време на заседанието Мая Манолова поиска КЕВР и правителството да спрат увеличението на цената на водата и да се въведе мораториум върху повишението й в областите с воден режим – Перник, Плевен, Габрово и Ловеч. Тя смята, че цената на водата трябва да се обвърже с качеството на ВиК-услугата и на питейната вода.

"КЕВР не е социална институция. Нашата роля е да изчислим на база данни от НСИ прага на растеж на цените, т.нар социална поносимост... Където потребителите имат проблеми с качеството на услугата, много е важно да се каже, че те могат да се обръщат към съда", заяви директорът на Дирекция "ВиК" в КЕВР Ивайло Касчиев.

Междувременно от синдикат "Водоснабдител" в КНСБ обявиха, че подкрепят предложените нови цени на водата в доклада на Вик.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама