Българин е замесен в скандал с подкупи в Австрия

11:12, 18 дек 19 / Свят 25 1970 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българин, дарил 55 000 евро за очаквано съдействие при осъществяване на крупна финансова сделка, пише австрийският сайт „ое24”.

 

Български бизнесмен, който често пребивава във Виена, преди около година решава заедно със своя партньор да изкупи българско пенсионно осигуряване от австрийски концерн. Политикът от дясната Партия на свободата (Freiheitliche Partei Österreichs - FPÖ) Барбара Капел признава, че е получила 55 000 евро в брой от българския бизнесмен С. Те са се срещали три пъти в луксозен хотел във Виена, а парите са предадени в плик. Според Каплер, това е било в знак на благодарност за опита ѝ да се намеси в полза на българина пред австрийската застрахователна компания, предава БГНЕС.

В интервю за изданието бившият евродепутат Барбара Капел заявява, че всичко, което е извършила, е било позволено. „Нямаше нищо незаконно. Приех партийно дарение и го предадох коректно по-нататък”, оправдава се тя. Капел твърди, че този въпрос е бил предварително съгласуван с тогавашния лидер на партията Хайнц-Кристиан Щрахе, който е дал съгласието си тя да влезе в ролята на лобист.

След провала на сделката, обаче, С. си е поискал парите обратно. Капел предполага, че бизнесменът има финансови проблеми. „Това ме плаши. Предприемачът е доста опасен”, признава тя пред „ое24”.

Хайнц-Кристиан Щрахе отрича да има каквото и да е участие в тази сделка.„Абсолютна лъжа е, че съм казал, че тя трябва да поиска 100 000 евро като дарение от български бизнесмен. В партията не е постъпвало дарение”, пише Щрахе във Фейсбук.

Бившият лидер на Партията на свободата отрича също да е получил въпросните 55 000 евро – това било невъзможно, тъй като Щрахе от години не контактува с въпросния бивш депутат, на когото Каплер била предала парите. Той смята, че това е просто защитна реакция от страна на Барбара Капел.

Според изданието, отправените взаимни обвинения ескалират допълнително „братоубийствената война” в партията. Освен Капел, с българския бизнесмен е бил познат и на член на ръководството на партията, който го е поканил на партито по случай рождения си ден.

Пред медията Барбара Капел потвърждава, че познава българския бизнесмен С. „от много години” и се е срещала многократно с него.

Оказва се, че това познанство не е много полезно за партията, тъй като въпросният бизнесмен е заподозрян в пране на пари. Ако бъде осъден, съгласно чл. 165 от Наказателния кодекс, С. може да получи до 10 г. лишаване от свобода.

Капел твърди, че телефонът на българина е бил подслушван. „Знам, че е разследван. Той е опасен човек, който уж е бил агент на българските тайни служби”, споделя тя.

Бившият евродепутат разказва, че през 2018 г. С. заедно с партньора си е искал да изкупи българския пенсионен фонд от австрийски застрахователен концерн.„Вече бяха инвестирани 8 млн. (евро – бел.ред.). Сделката обаче спря и бях помолена да се намеся”, заяви Капел. За целта тя получава одобрението на партийния ръководител Хайнц-Кристиан Щрахе, който, обаче, настоява С. „да дари нещо за партията”. На въпроса ѝ „Колко?”, Щрахе бил отговорил: „100 000”.

Българинът платил. Не 100 000, а 55 000, признава Каплер, след като мълчи по този въпрос от ноември насам. Тя разказва, че е провела три срещи в 5-звезден хотел на Рингщрасе във Виена. Парите са били в пликове. Каплер предала парите на „посредник”, който трябвало да ги предаде по-нататък. „Не знам, какво е направил с тях”, признава едва сега политикът.

Полицията в Австрия разследва от седмици българина. Изданието твърди, че разполага с поверителни документи за хода на разследването. Според информацията, в частна банка е открита сметка на акционерното дружество на С.

Разследващите проверяват няколко „незаконни парични потоци”. Фирмата на С. е отпуснала четири заема за големи суми (между 100 000 и 3 000 000 евро) на други компании, за да прикрие, че С. е присвоил тези пари. Предполага се, че откраднатата сума възлиза на 3,9 млн. евро. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама