ЕК не е съгласна с промените в пакета "Мобилност"?

15:31, 18 дек 19 / Свят 25 1927 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската комисия ще направи допълнителна оценка на влиянието на клаузите от пакета "Мобилност" за връщането на камионите на 8 седмици в страната, в която те са регистрирани, както и на ограниченията за комбинираните транспортни операции, съобщи говорителят на Комисията по въпросите на транспорта Стефан де Керсмекер, цитиран от БНР.

Постигнаха предварителна сделка по пакет "Мобилност"

„Комисията изразява съжаление за тези две клаузи, тъй като те не изглеждат в синхрон с амбициите на Зеления пакт и доброто функциониране на общия пазар. Затова Комисията иска да направи оценка точно на тези две разпоредби“, обясни той.

Де Керсмекер уточни, че споразумението по пакета ще бъде разгледано на заседание на посланиците на страните-членки, а решението на Комисията е отделно и засяга влиянието на тези две клаузи върху Зеления пакт. След оценката Комисията ще реши дали ще направи допълнителни законодателни предложения в тази насока. Говорителят не се ангажира със срока, в който оценката ще бъде направена.

Джамбазки за пакета "Мобилност": Все още има шанс да се преборим за интересите си

Миналата седмица бе постигнато споразумение по пакета между Комисията, Европейския парламент и Съвета. Клаузите за връщането на камиона в страната отправна точка на 8 седмици, както и на водача на 4 седмици, предизвикаха негодувание сред част от периферните страни, сред които и България. Те заплашиха, че ще заведат колективен иск в Съда на ЕС. 

Борисов: Дискусията по пакет „Мобилност“ не е приключила

Транспортният министър Росен Желязков ще даде извънреден брифинг, на който се очаква да съобщи повече подробности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама