Huawei планира изграждане на фабрика в Европа

19:30, 18 дек 19 / Свят 25 2160 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китайският комуникационен гигант Huawei работи по план за изграждане на собствени компоненти в обект в Европа, това заяви председателят му пред AФП, докато компанията се стреми да преодолее санкциите на САЩ.

Президентът Доналд Тръмп нареди на американските фирми да преустановят бизнеса си с Huawei, но Лян Хуа отхвърли твърденията на САЩ, че компанията е инструмент на китайското разузнаване.

САЩ вкарват в "черния си списък" още осем китайски технологични компании

"Планираме в бъдеще да произвеждаме собствени компоненти в производствен обект в Европа", каза той в интервю пред АФП. "Провеждаме проучване за осъществимост на отваряне на фабрика в Европа за това. Изборът на държава ще зависи от това проучване", допълни той.

Макар да няма график за избора, Лян каза, че „може да се случи много бързо“.

Офанзивата на Тръмп лиши Huawei от достъп до технологии като полупроводници от американските лидери Micron, Qualcomm и Intel, така че компанията трябваше да диверсифицира своята база за доставки, по-специално от други места в Азия.

Шефовете на американското разузнаване твърдят, че на Huawei не може да се вярва и че тъй като САЩ и други държави въвеждат мобилни мрежи от ново поколение, китайското оборудване представлява заплаха за националната сигурност.

Засега Тръмп предложи поредица от временни отмени на действията срещу Huawei, за да позволи на доставчиците на услуги, покриващи отдалечени селски райони време, да спазят забраната.

Huawei се превърна в доминиращ играч в 5G инфраструктурата и вторият по големина производител на смартфони в света, след Samsung Electronics, в годините, откакто е основан през 1987 г. от бившия китайски армейски инженер Рен Джънфей.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама