Консултациите при Радев не били публичен линч за Гешев и Цацаров

13:33, 19 дек 19 / Политика 25 3441 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Президентът Румен Радев подчерта, че консултациите на „Дондуков 2“ не са публичен линч над новия главен прокурор Иван Гешев и над новия председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров, предаде репортер на ТОПНВОИНИ.

Днес Радев проведе втората от поредицата си срещи за промени в Конституцията. Той разговаря с представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати.

Президентът: Върху Конституцията не бива да се посяга произволно

Държавният глава е категоричен, че тези срещи не целят унищожаването на българската прокуратура, както и че не подкрепят политически партии или нови политически проекти. „Но една прокуратура може да се самоунищожи и самообезличи, ако не води ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта и не преследва с еднакво настървение всички олигарси“, обясни той.

Радев подчерта, че на Иван Гешев и Сотир Цацаров трябва да се даде възможност да работят спокойно. „Задачата на новия главен прокурор е да убеди гражданите, че брани закона, а не управляващите. Пред новия председател на КПКОНПИ стои предизвикателството да превърне комисията в истински ефективен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. Това са изключително трудни задачи в страна, в която корупцията е държавна политика – цитирам главния прокурор, който пък цитира един по-по-предишен главен прокурор“,  коментира президента.

Румен Радев започва консултации за промени в Конституцията

Той обясни, че двамата са изправени пред тежка задача, която изисква подкрепата на обществото. “Ако те не навлязат в епицентъра на корупцията и престъпността, общественият натиск ще нараства и е нормално да е така. Мисля, че обществото ни става все по-чувствително на тема корупция и скандали. То започва да излиза от апатията и започва да се отърсва от страха да изразява по-свободно своето мнение и да показва, че има енергия за промяна“, каза още Радев.

Председателят на Организацията на прокурорите Евгени Иванов подчерта, че мястото на прокуратурата е в съдебната система, тъй като това е най-голямата гаранция прокурорите да се чувстват независими."Не е трудно да се отвори кутията на Пандора, но изваждането на прокуратурата от съдебната система ще е пагубно", коментира той.

Според Иванка Иванова от Фондация институт „Отворено общество“ трябва да се ограничат правомощията на главния прокурор. "Ако няма независим съд, няма смисъл да говорим за индивидуални права“, заяви тя.

В края на ноември президентът обяви, че започва широк обществен дебат за "цялостния модел на българската прокуратура, нейното устройство и функции, мястото й в съдебната система и връзките с други институции". Първата подготвителна среща, която се проведе на 17 декември, беше с Правния съвет към президента и с представители на академичната общност. Тогава Радев заяви, че върху Българската конституция не може и не бива да се посяга произволно и открои като най-належащ въпросa за въвеждането на независим прокурор, който да контролира главния.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама