1300 деца не са били взети от семействата им, благодарение на социалните

09:53, 19 дек 19 / Политика 25 1348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Социалните работници не отнемат деца, а ги връщат в семействата. Само за миналата година социални работници са работили с 1300 деца, за да не бъдат изведени от семействата. Това заяви социалният министър Деница Сачева, съобщи bTV.

Тя подчерта също, че в България не се отнемат деца заради бедност. „Битовите условия не са основен фактор. Става въпрос за ситуации, в които са застрашени здравето и живота на децата и това пречи на развитието им”, обясни социалният министър.

Отлагат Закона за социалните услуги

Сачева отново заяви, че предложеният закон за социалните услуги не се отнася до семейните отношения, защото те се регулират с други закони. Единствената промяна, която е направена там по отношение на децата в риск, е, че са извадени децата с увреждания. Според нея има психоза, а никакви разумни основания за протести срещу закона заради семейни отношения.

Правителството нито е провеждало, нито смята да провежда“, категорична е тя. Сачева обясни, че социалните услуги се изпълняват от общини и само 15% - от неправителствени организации и добави, че законът е бил отложен заради голямото обществено недоволство. По думите ѝ след като има такова обществено недоверие, дори най-добро политическо решение не може да бъде въведено насила.

Сачева: Няма да отнемаме деца от семействата им

Сачева заяви, че няма никакъв риск Законът за социалните услуги да даде възможност за бизнес на неправителствените организации, а по-скоро целта му е да гарантира качеството на тези услуги.

Тя коментира и предложението първият ден от болничните да е за сметка на работника.  „Проблемът с болничните предстои да се обсъжда, чакаме анализ за Закона на бюджета на социалното осигуряване и след това заедно с работодателите и синдикатите ще търсим най-добрите варианти. В 13 държави е практика да не се плаща болничният за 1 до 3 дни, докато при нас това не е практика, което доказва, че България е социална държава. Но само за 8 месеца са платени 400 млн. за болнични”, каза министърът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама