Мръсният въздух води до по-висок риск от депресия и самоубийство

10:10, 19 дек 19 25 1595 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хора, които живеят на места с мръсен въздух са с по-висок риск да развият депресия и да стигнат до самоубийство, сочи ново проучване, базирано на глобални данни, цитирано от „Гардиън“, предава bTV.

Изследването е базирано върху замърсяване, причинено от изгарянето на изкопаеми горива в домакинствата и индустрията. Използвани са данни от 16 държави, които разкриват силна статистическа връзка между токсичния въздух и нивата на депресия и самоубийства в обществата.

Най-фините прахови частици достигат до човешкия мозък през кръвоносната система. Те причиняват по-чести мозъчни възпаления, повреждат нервните ни клетки и водят до промяна в нивата на хормоните в тялото. Всички тези проблеми са свързани с лошо психическо здраве и депресия.

Проучването взима предвид най-малките частици в замърсения въздух – тези по-малки от 2,5 микрометра (0,0025 милиметра). Хората, които са изложени на повече от 10 микрограма на кубичен метър от тези частици за повече от година имат 10% по-висок риск от депресия.

При самоубийствата излагането на частиците с размери до 10 микрометра за повече от три дни, увеличава шанса за самоубийство с 2%.

Нужни са допълнителни изследвания как по-чист въздух би повлиял на психическото здраве на хората.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама