Владимир Путин е отворен за ограничаване на президентските мандати до два (ОБНОВЕНА)

16:51, 19 дек 19 / Свят 25 2460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувана в 16:11, Обновена в 16:51

 

Руският президент Владимир Путин е отворен за възможността да бъде променена руската конституция, включително за предложения да се увеличат правомощията на парламента и да се ограничи броят на президентските мандати, които може да заема един човек. Той каза това по време на годишната си пресконференция в Москва, предаде БТА.

Според сегашната конституция, която забранява повече от два последователни президентски мандата, Путин не може веднага да се кандидатира отново за следващ мандат. Критици го обвиняват, че замисля как да остане на власт и след 2024 г., като предполагат, че може да промени конституцията, за да има право да се кандидатира отново за президент, да прехвърли правомощия на парламента и да стане премиер с по-голяма власт или да стане ръководител на нова съюзна държава, съставена от Русия и съседна Беларус.

Русия ще вземе ответни мерки срещу САЩ, ако страната задейства новите санкции срещу газопровода "Северен поток-2", каза още руският президент. Американският Сенат прие тази седмица бюджета за отбрана, съдържащ санкции срещу "Северен поток-2", предвиден да доставя руски природен газ до Германия. Очаква се газопроводът да заработи идните месеци. Ще отговорим с реципрочни мерки, каза Путин. Това, разбира се, ще се отрази на нашите междуправителствени отношения, допълни той.

Русия ще продължи да поддържа транзита на руски газ през Украйна, заяви още Путин. Отворен остава въпросът за обема на газ и времето, в което може да се постигне споразумение, допълни той. Украйна и Русия водят преговори за нов договор за транзит на газ в продължение на 10-годишното споразумение, което изтича в края на тази година.

„Този маршрут е удобен. Между другото, маршрутът през Украйна е по-дълъг от маршрута през Балтийско море, и съответно е по-скъп за нас, но все пак за страните от Централна и Южна Европа той е изпитан и ние сме готови да го поддържаме“, заяви Путин.

По-рано Москва заяви, че предложените от Украйна транзитни тарифи за доставка на руски газ през нейната територия през следващата година са твърде високи.

"Никой не може да посочи със сигурност причината за промените в климата", заяви още Владимир Путин, поставяйки отново под въпрос почти единодушното становище на научната общност за отговорността на човека.

Руският лидер припомни, че историята на Земята познава и застудявания, и захлаждания. "Това може да зависи от глобалните процеси във Вселената", изтъкна той.

По думите на Путин е много трудно да се изчисли как влияе човечеството на климатичните промени, но то не може и да остане безучастно. "Необходимо е да се полагат максимални усилия, за да не се променя драматично климатът. В Русия този процес протича много сериозно и температурите растат 2,5 пъти по-бързо, отколкото на планетата като цяло", заяви президентът.

Той припомни, че Русия е предимно северна страна. В някои региони, например в Москва, се регистрират температурни рекорди. "У нас има цели градове зад Полярния кръг, изградени върху вечната замръзналост. И ако тя започне да се топи, последиците ще са сериозни", предупреди държавният глава, според когото на места може да започне и процес на настъпление на пустините.

"Климатичните промени личат и по нарастващия брой природни катаклизми", отбеляза Владимир Путин. "Ще предприемаме усилия, за да минимизираме последиците", увери той. Путин не за пръв път прави забележки, налагащи извода, че човешката дейност не е основна причина за климатичните промени.

Путин е президент на страна, която е голям производител на въглеводороди. През ноември той разкритикува призивите за отказ от изкопаемите горива, отправяни по-специално в Европа. "Щом се лансират подобни идеи, човечеството може отново да се върне в пещерите, защото няма да има какво да се потребява", каза Путин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама