Откриха най-древната гора на света

08:20, 20 дек 19 / Любопитно 25 2253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени вярват, че са открили най-древната гора на света, пише АФП, цитирана от БГНЕС. Доскоро това определение се даваше на района Гилбоа в региона Катскилс в северните части на щата Ню Йорк, като гората там се датира на 385 милиона години.

Новото място, за което учените смятат, че може да е още по-старо, е недалеч от Гилбоа, на около 40 километра в източна посока, близо до градчето Кайро, Ню Йорк.

След 10 години проучвания на проби, екип от 11 биолози заключиха, че в бивша каменоломна е имало гора, с около 10 милиона години по-стара от Гилбоа и с по-разнообразни дървесни видове.

На новото място учените открили следи от типичното за далечните епохи дърво Eospermatopteris, което е наподобявало днешните палми, с дебела основа и корона от клони, но без листа. Били открити, обаче, останки и от дървото Archaeopteris, което в много по-голяма степен наподобява това, което днес сме свикнали да наричаме дърво.

Според учените, то било подобно на сегашните борове или смърчове.

Тези дървета могат да помогнат на учените да разберат как горите са се "модернизирали" когато нивата на въглероден диоксид в атмосферата са спадали и температурите са се понижавали, казва професор Уилям Стийн, участвал в проучването.

Учените се надяват, че изучаването на охлаждането на планетата ще им даде и по-добро разбиране на връзките между затоплянето й и обезлесяването, защото вероятно това е същият процес в обратна посока.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама