Страсти български (Тема с продължение...)

09:00, 21 дек 19 25 5690 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-значимите теми от седмицата в рубриката „Тема с продължение“. Кои събития привлякоха вниманието ни, прочетете по-долу.

Новият главен прокурор Иван Гешев встъпи в длъжност и обеща повече справедливост за гражданите; Медицинските сестри опънаха палатков лагер, срещнаха се с премиера и изкараха сигнали за злоупотреби в болниците; КЕВР подготвя поскъпване на водата в 24 града, сред които е дори Перник, в който има воден режим; В последното си заседание преди празниците столичните общински съветници четоха политически декларации, скараха се за мръсния въздух и не пропускаха да се обвиняват в спекула и манипулация.

***

Новият стопанин на Прокуратурата

Тази седмица новият главен прокурор на България Иван Гешев официално встъпи в длъжност. В първото си слово той благодари за получената подкрепа и обеща повече справедливост за гражданите. Неговият предшественик Сотир Цацаров го предупреди за предстоящите трудности и му заръча:Г-н Гешев, пазете прокуратурата”. Новият обвинител № 1 също очаква трудни години. Според него прокуратурата работи на високи обороти и с това си е спечелила врагове, които целят дестабилизация на държавното обвинение.

Относно препоръките на Венецианската комисия за отчетност на главния прокурор, Иван Гешев смята, че в някои идеи има логика, но други показват непознаване на законодателство ни. За предложението да се създаде ново звено – независим прокурор, който да разследва главния, той коментира: „Всички магистрати са независими, включително и всички прокурори базират решенията си само на закона, вътрешното си убеждение и доказателствата по делото. Този термин „независим“ прокурор е обиден за прокуратурата.

Новият главен прокурор не вижда дискусия за конституционни реформи, а политически заявки. Според него няма ясно заложена тема за дебат. "Дискусията към момента е политически въпрос, в него няма право. Той е от компетентността на Народното събрание и на политиците, а не на прокуратурата,“ заяви той.

Новият председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров също коментира инициираните от президента консултации: "Ако консултациите и дебатите са насочени за доброто на българските граждани, те не могат да бъдат само за това. Ако целият дебат е насочен към това да създаде някаква платформа за някаква дискусия, която ще обслужи за идващи политически проекти или идващи избори – това е безполезно упражнение", коментира той.

Гешев заема поста по-рано, за да довърши мандата на досегашния обвинител № 1 Сотир Цацаров. За избора на Иван Гешев беше нужно повторно гласуване във ВСС, тъй като 7 ноември президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването му. На 24 октомври обаче отново с 20 гласа „за“ и 4 „против“ Гешев бе избран за новия главен прокурор. Процедурата по избора му за кратко време успя да раздели обществото. Той остана единствен кандидат, а номинацията му предизвика масови протести и контрапротести в цялата страна. В отговор на недоволството "заваляха" множество положителни становища от различни държавни институции. 

***

Протести и разкрития

Медицински сестри, акушерки, фелдшери и физиотерапевти от цялата страна вече седмица протестират на палатков лагер в столицата - първо под прозореца на премиера Бойко Борисов, след това пред Народното събраниеТова е петият национален протест на медицинските специалисти от началото на годината. Недоволстващите медици обясниха, че нямат политически искания, държат само договореното със здравния министър Кирил Ананиев да се изпълни - по-добри условия за работа, по-високо заплащане, прозрачно разпределение на публичните средства и осигуряване на достъп до по-качествени здравни грижи на населението. Протестиращите здравни служители настояват и да няма търговски дружества в здравеопазването.

Лидерът йм - медсестрата Мая Илиева заяви, че в момента 90% от болниците не работят по закона поради липса на кадри, много часове извънреден труд и нерегламентирани дежурства по 24-36 часа. В някои болници има увеличение на работните заплати на медицинските сестри, но това е за сметка на допълнителното материално стимулиране. Така, по думите ѝ, на някои места дори се получават по-ниски възнаграждения. Искането е минималната заплата, с която започва работа една медицинска сестра, да бъде в рамките на две минимални работни заплати – 1120 лева. 

Протестиращите не искат оставка на здравния министър, защото според тях това означава връщане към изходно положение. Те настояват правителството и всички парламентарно представени партии да обсъдят промяна в модела на здравеопазването.

Отговорът на Бойко Борисов дойде, след като медиците останаха под прозореца му около 24 часа. Той покани техни представители на среща на следващия ден. След изразено съмнение от страна на сестрите, че ще се проведе, Борисов ги извика веднага в Министерски съвет. Разговорите, на които присъстваха и няколко министри, продължиха повече от час и бяха предавани на живо.

Премиерът постави три основни въпроса пред протестиращите медицински сестри, за да е ясно какво реформа искат: Необходими ли са толкова болници в страната - над 360? Защо има такива огромни диспропорции в заплатите на мениджърите на лечебни заведения и обикновения персонал? Защо, въпреки че правителството отделя толкова много пари за здравеопазване - пет пъти повече в сравнение с предходната, все още има дефекти и недоволни сестри?

Медицинските сестри отговориха на това така: "Ако не се краде толкова много в здравеопазването, пари ще има за всички". Сестрите настояха за въвеждане на електронна здравна карта, както и на пръстови отпечатъци, индетификация за лекарите и обявиха, че са готови да изнесат светкавични данни за мащабни злоупотреби в сектора на здравеопазването като надписването на фалшиви болнични листове и клинични пътеки.

В резултат на срещата вътрешният министър Младен Маринов обяви, че към течащите проверки за нарушения в болниците ще бъдат добавени още лечебни заведения. Маринов подчерта, че не може да се говори за пробойни в цялата система, защото всеки престъпен акт е дело на конкретно лице.

По повод разговорите в Министерски съвет лидерът на БСП Корнелия Нинова написа във Facebook: "Уважаеми медицински сестри, отново ви излъгаха... И този път Борисов ви обеща още от същото. Така ще бъде, докато болниците са търговски дружества. И какво стана - влязохте с искане за реформа, излязохте с решение за проверки. Че има злоупотреби, има. Ще пошумят месец-два и след това отново постарому. Изиграха ви".

Няколко болници вече отправиха покана за среща с Борисов по казуса с протестите и заплащането на медицинските специалисти. От Българския лекарски съюз пък отговориха обидени: Съзнателно или не, се насади внушението, че лекарите са „лоши хора с големи заплати... Остро възразяваме срещу направените внушения, че „парите за здраве отиват в джобовете на лекарите".

Последва среща на протестиращите с Младен Маринов, по време на която те внесоха конкретни сигнали за злоупотреби и нарушения в болниците. Мая Илиева обясни, че сигналите са приети и по тях ще се работи. „Данните са за източване на публични средства. Надписване на пътеки, несъществуващи лекари, работещи, водещи се по документи", каза медицинската сестра Димитрия Димитрова.

Медицинските специалисти заявиха, че ще изчакат подписването на Националния рамков договор в здравеопазването следващата седмица и ако не бъдат удовлетворени от поетите ангажименти, ще подновят протестите си.

***

Водна криза с елементи на поскъпване

В последните дни на 2019-а Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) подготвя поскъпване на водата от началото на новата година в 24 града. Увеличението ще бъде в диапазона от 0,1% до 9,26%, показа ценовия доклад на регулатора. 

По планове сред градовете с поскъпване е дори Перник, в който има воден режим. От регионалното министерство обаче заявиха, че държавата ще гласува против поскъпване в града.От там предложиха ВиК-дружеството да компенсира оставянето на цените непроменени като събере несъбраните взимания, които излизат на стойност 5 млн. лв. Регионалният министър Петя Аврамова заяви, че се обмисля питейна вода от София да бъде пренасочена към Перник. Заговори се дори за осигуряване на допълнителен приток на вода от карстови пещери в района.

МРРБ отпусна на общината 2 млн. лв. от собствения си бюджет, с които ще се изгради временно аварийно съоръжение по трасето с. Чуйпетлово – с. Боснек – яз. „Студена“. Правителството пък отпусна близо 3 млн. лв. за ремонт на пречиствателната станция в Перник. 

Междувременно областта минава на още по-тежък воден режим, който ще засегне около 100 000 души. Вода ще има 8 часа вместо 2 пъти по 5 часа. Централните квартали ще имат вода от 14 до 22 часа. Евродепутатът Радан Кънев пък внесе в Европейския парламент необходимите подписи за въпрос с устен отговор до ЕК за водната криза в Перник.

Окончателното решение за цените на ВиК услугите от 1 януари ще бъде прието на закрито заседание на КЕВР на 23 декември. Докладът на регулатора показва, че жителите на Кърджали ще ползват най-скъпа вода - с 9,26% повече. Най-малко се предвижда да се повишат цените на ВиК услугите в Пловдив - с 0,1%. За София-град се планира увеличение с 6,64%. За друг район, където често има проблеми по ВиК мрежата - Шумен, също се предвижда увеличение с 3,71 на сто. 

Според омбудсмана Диана Ковачева увеличението на цената на водата не е справедливо, заради липсата на социална поносимост и ниските доходи на българските граждани. Тя настоява да се осигури баланс между интересите на потребителите и ВиК операторите.

По време на заседанието Мая Манолова поиска КЕВР и правителството да спрат увеличението на цената на водата и да се въведе мораториум върху повишението й в областите с воден режим – Перник, Плевен, Габрово и Ловеч. Тя смята, че цената на водата трябва да се обвърже с качеството на ВиК-услугата и на питейната вода.

"КЕВР не е социална институция. Нашата роля е да изчислим на база данни от НСИ прага на растеж на цените, т.нар социална поносимост... Където потребителите имат проблеми с качеството на услугата, много е важно да се каже, че те могат да се обръщат към съда", заяви директорът на Дирекция "ВиК" в КЕВР Ивайло Касчиев.

***

Страсти на "Московска"

В последното си заседание за тази година столичните общински съветници четоха политически декларации, скараха се за мръсния въздух и не пропускаха да се обвиняват в спекула и манипулация. Програмата за заседанието бе запълнена от 42 точки, приеха се промени в структурата на администрацията на общината, избраха се нови членове в борда на общинските дружества „ЦГМ“ и „Чистота Изток“ и се прие бюджета за последните три месеца на годината.

В декларация от името на „Демократична България“ Методи Лалов обвини Столична община за лошото качество на въздуха. Според него въпреки, че общината е осъдена от Върховния административен съд, все още не е разкрила пълната информация за строящия се завод за горене на отпадъци. Той отправи намек за зависимости между „Топлофикация – София“ и енергийни босове с дългосрочни интереси в нерегламентираното изгаряне на отпадъци.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова побърза да опровергае твърденията на общинския съветник. Тя определи изказването на Лалов като манипулативно, спекулативно и внушително, а това според нея не е почтено. Лорита Радева от ГЕРБ смята, че предприетите от Столична община мерки за справяне с проблема с въздуха, дават резултат. С 1.6 пъти са намалели превишенията на фините прахови частици за първите девет месеца на 2019 г. в сравнение със същия период от миналата. А спрямо 2017 г. намалението е 2.5 пъти. Опозицията, в лицето на БСП, спази традицията и се изказа остро срещу управлението. Според БСП заложените от общината мерки остават само на хартия.

Станаха ясни и имената на заместник-кметовете на Йорданка Фандъкова. 

Преди всичко това съветниците шумно бяха посрещнати от граждани, събрали се пред общината да изразят своето недоволство. Причината е разширението на бул. "Ломско шосе", поради което се налага отчуждаване на имоти. Според гражданите обаче, цените са прекалено ниски - от 15 стотинки до 25 лева на квадратен метър. БСП подкрепи исканията на протестиращите и призова общината да ги приеме незабавно.  Управляващите ще поканят недоволните на среща, но очакват конкретни предложения и от опозицията.

В петък Фандъкова оповести предложение бюджетът на София да бъде 1,703 млрд. лв. Предвидените собствени приходи за следващата година са 778 млн.лв., което е с 52,7 млн.лв. повече от 2019 г. Общината възнамерява да събере 46 млн.лв. повече от данъци и такси.

„С бюджета имаме да решим две задачи - да защитим повече средства за инвестиции в кварталите, подобряване на градския транспорт, инвестиции в екологията“, посочи Фандъкова. Втората задача е да осигурят средства за повишаване на заплатите на медицинските сестри в здравните кабинети в детските градини и ясли, в училищата с около 25 %. Предвиждат увеличение и на заплатите на социалните работници, на трудещите се в общинските транспортни дружества, както и в общинските театри.

***

Зеленият билет

Столична община въведе зелен билет за градския транспорт. Причината - нивата на фините прахови частици във въздуха надвишават 4 пъти допустимата стойност. Зеленият билет се въвежда за първи път тази година, въпреки че данни за замърсен въздух в столицата има от дни.

Мярката има за цел да накара столичани да слязат от автомобилите си и да използват градския транспорт. На цена от 1 лев те могат да пътуват неограничено в цялата градска мрежа в рамките на деня.

Само за няколко часа бяха закупени повече от 23 000 билета, което надвишава броя на продадените билети за цял ден при предишното въвеждане на мярката през декември миналата година.

Това даде основание на кмета да заяви, че очевидно към зеления билет има интерес. По думите ѝ няма данни за недостиг на билети. Тя обясни, че не са пускани допълнителни автобуси, тролеи или трамваи.

Сметките показват, че един ден със зелен билет струва на местния бюджет между 150 000 и 200 000 лева.

Фандъкова анонсира, че ще се разглеждат възможности за промяна на условията за пускането на евтин транспорт при замърсен въздух, тъй като в момента мярката може да се обяви едва в деня, в който се прилага. На обсъждане подлежат и мерки за ограничаване на движението на автомобилите в дни с мръсен въздух.

Като друга мярка срещу мръсния въздух Столична община въведе и безплатно ползване на буферните паркинги към линиите на метрото, за всеки който ползва градски транспорт този ден.

От Столична община продължават проверките за източници на замърсяване на въздуха в строителни обекти, пунктове за вторични суровини, автомобилни сервизи, както и за нерегламентирано изгаряне на отпадъци. Кметът за пореден път призова гражданите, които се отопляват на твърдо гориво, при възможност да преминат на алтернативно отопление.

Тази седмица Столична община и МВР обявиха, че са конфкискували от „Красна поляна“ четири камиона с отпадъци, подготвени за изгаряне.

Припомняме, че от ГЕРБ внесоха промени в Наказателния кодекс, с които се криминализира горенето на отпадъци. Въпреки първоначалната готовност на депутатите текстоевте да бъдат гласувани на първо четене преди празниците, промените не стигнаха до зала.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама