Патриотите: 6 млн. лева таван за партийната субсидия

11:40, 20 дек 19 / Политика 25 1812 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

„Обединени патриоти“ внасят промени в Закона за политическите партии. Те настояват 6 млн. лева да бъде максималната сума, която може да бъде получена като субсидия от политическа партия, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. 

Обрат: 8 лева партийна субсидия

Предлага се отмяна на възможността партиите да се финансират от фирми. Да остане подпомагането от физически лица, но от лично качество (с труд, помещения или дарения).

Не е нормално политическите партии да бъдат оставени на случайно, външно финансиране. Това носи много сериозни рискове“, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов. „Парите, които държавата предоставя, особено на големите партии, са прекалено много. Самото обстоятелство, че партиите държат субсидиите на банков влог, и печелят от лихви, не е нормално и не е морално“, коментира той.

„Обединени патриоти“ изразиха готовност да се включат в дебат за партийното субсидиране. Искрен Веселинов от ВМРО посочи: „Очакваме след Нова година всички да дадат крачка назад от популистките тези, да седнем като отговорни политически сили на маса на преговори“. По думите му трябва да се решат три основни въпроса: какъв да бъде размерът на субсидията; за какво да се харчи; да има ли възможност партиите, които не искат да получават субсидия, да я откажат.

Отговаряме на въпроса на гражданите за възстановяване на справедливостта. Да няма двойно финансиране, едновременно от държавата и от частни структури, предимно юридически лица. И да няма свръхсубсидиране на партиите и скандален начин на харчене“, каза още Веселинов.

Безпрецедентно: Партиите останаха без субсидия

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама