Франция глоби Google със 150 милиона евро

13:07, 20 дек 19 / Свят 25 2461 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Органът за наблюдение на конкуренцията във Франция глоби Google със 150 милиона евро за злоупотреба с господстващото си положение на пазара за реклама, свързана с търсене в мрежата, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

В първото по рода си санкциониране на американския гигант органът също така нареди на Google да „изясни правилата за работа на своята рекламна платформа Google Ads и процедурите за спиране на акаунтите“ на определени рекламодатели.

Този ход е третото най-голямо наказание, което някога е било присъждано за злоупотреба с цел надмощие на пазара, каза на пресконференция неговият шеф Изабел де Силва.

Google заема „изключително господстващо положение“ в рекламата, базирана на търсене, с пазарен дял между 90 и 100%, каза тя, и „когато има голяма власт, има също и големи отговорности“.

Тя каза, че властите нямат спор с Google за установяване на правила за достъп до рекламните услуги, базирани на търсене, но "тези правила трябва да са ясни". На Google не може да бъде позволено да прилага правила по "неправилен начин".

Несигурността относно рамката на правилата за рекламодателите "може да е обезкуражила развитието на иновативни сайтове", заяви органът по конкуренцията.

Google има два месеца да представи подробно предложение за мерки и процедури, които възнамерява да приложи, за да приведе практиките си в съответствие.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама