Европарламентът подкрепя отпадането на мониторинга над България

16:47, 20 дек 19 / Свят 25 1139 Topnovini

Председателят на комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Лопес изпрати писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по повод намерението на ЕК да прекрати наблюдението над България по механизма за сътрудничество и проверка, съобщи БТА.

Той съобщава, че след състоялото се обсъждане парламентарната комисия подкрепя премахването на механизма за България. Тя отчита, че ЕК възнамерява да въведе занапред всеобща оценка за върховенството на закона в ЕС.

Какво иска България от Европа- отговарят евродепутатите

В края на октомври Европейската комисия официално отправи препоръка процедурата към страната ни да отпадне. В последния си доклад комисията отчете голям напредък по всички препоръки, отправени към България по линия на върховенството на закона.

Засега няма официално становище на Съвета на ЕС по намерението на ЕК за прекратяването на механизма за нашата страна. Становищата на министрите и на евродепутатите имат съвещателен, а не задължителен характер при приемането от ЕК на окончателното решение за отпадане на наблюдението.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как ви се отразява седенето вкъщи?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 151 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.