Радев: Доган и Пеевски не трябва да ползват охрана от НСО

14:54, 21 дек 19 / Политика 25 2615 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Решението кой да влезе в списъка с допълнително охранявани лица (в него са Доган и Пеевски – бел. ред.) от НСО се взима от тричленна комисия, в която влизат началникът на НСО, шефът на Държавната агенция "Национална сигурност“ (ДАНС) и генералният сектерат на МВР. Реално ДАНС и МВР взимат решенията кой да бъде охраняван. НСО няма право да откаже, а само организира охраната", заяви президентът Румен Радев пред Дарик радио, и добави, че това става на базата на установени твърдения на ДАНС и МВР за заплахи към хората в списъка.

СБЛЪСЪК: „За“ или „Против“ закриването на НСО?

Президентът подчерта че привидно ръководи службата, но тя всъщност оперативно се управлява от други. И допълни, че МВР и ДАНС са на пряко подчинение на премиера, затова Бойко Борисов трябва да отговоря на "всички въпроси за охраната на г-н Доган и на г-н Пеевски".

"Тази седмица помолих, защото мога да моля, а не да заповядам, началника на НСО да събере комисията. Резултатът е категоричен - от МВР и ДАНС твърдят, че има заплаха и охраната им (на Пеевски и Доган) трябва да продължава. Нека българският законодател прецени за това дали трябва да се смали охраната. Има хора, които преценяват степента на заплахата", коментира Румен Радев.

Радев коментира и изборите, които се проведоха в страната ни тази година. „Ако четете социологическите изследвания от местните избори, някои показват, че хората не вярват, че със своите действия могат да предизвикат промяна. Най тежкото последствие е загубата на доверие. Особено, ако вземем последните местни избори“, каза още той. „Много са слабостите и аз свиквах заседания на ЦИК, на институции и преди и след изборите. Това е силно тревожно, един огромен брой недействителни бюлетини - 15-20%, а се приема, че 3% е прага за недействителни бюлетини по европейските стандарти. Купен корпоративен вот, неактуализирани избирателни списъци на много места“, добави държаният глава.

"Аз не водя война с никого, подчерта президентът. Интересуват ме резултатите от управлението на Бойко Борисов", допълни той.

"Преди 10 години ние бяхме заедно с Румъния, даже бяхме по-добре. Сега да вземем Румъния - какви са пенсиите там? Ако вземем статистическите дании, ние сме на 51 % от средното европейско ниво, Румъния на над 60 %... Само за 10 години Румъния се придвижи с 10 пункта напред. А ние само с три... Тази политика, която води правителството продължава да залага на ниски заплати и ниски данъци", отбеляза Румен Радев.

"България е с ограничени ресурси. Нашият единствен начин да догонваме Европа, това е човешкият капитал. Трябва да има друга политика, много по-догонваща", коментира още държавният глава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама